Отбелязваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април през 1979 г. Иванов и руският космонавт Николай Рукавишников излитат от космодрума Байконур. Авария обаче прекретява мисията предсрочно. Въпреки това, двамата успяват да се върнат безаварийно на Земята. Днес, 45 години по-късно, България не изпраща хора в Космоса, но остава сериозна сила в тази област.

На 10 април 1979 г. космическият кораб ''Союз-33'' е изстрелян от Байконур. Командир е Николай Рукавишников с него на борда е и Георги Иванов. Целта на мисията е да се скачи с орбиталната станция ''Салют 6'', а на нея да се извършат редица експерименти, включително и с българска апаратура. Техническа неизправност и опасност космическият апарат да се сблъска с орбиталната станция - прави скачването невъзможно.

Налага се екипажът да извърши принудително кацане и да се върне на Земята след почти 2 денонощия, прекарани в открития Космос. Така България става шестата страна в света изпратила човек в Космоса.

45 години по-късно българите остават в космическата надпревара.

"Здравейте, казвам се Веселин Костов, работя като астрофизик към НАСА и към института СЕТИ. Научната ми работа е свързана с откриването на екзопланети и звездни системи", каза Веселин Костов, астрофизик към НАСА.

"Техническата ми работа е свързана с обработката на данните от космическата мисия на НАСА - ТЕС, както и с разработването на софтуерната инфраструктура, която е необходима за новата космическа мисия на НАСА, която се казва ''Пандора", допълва астрофизикът.

Мисията "Пандора" има за цел да определи атмосферния състав чрез наблюдение на екзопланети. Освен с научна работа, българи допринасят и с родна апаратура за събиране на данни в Космоса.

"В резултат на нашите дейности наши колеги правят доземетричните прибори от серията ''Люлин'', един от които в момента е в орбита около Марс и дава непрекъснато данни в реално време", подчерта проф. Георги Желев, директор на Института за космически изследвания, БАН.

Днес страната ни отново е близо до шанса да има трети астронавт.

"Влизането ни като член на програмата Артемида, която е програмата на НАСА за пилотирани и непилотирани полети до Луната, ние сме 32-я член на тази програма и имаме добра възможност дори за нов космонавт", заяви проф. Георги Желев, директор на Института за космически изследвания, БАН.

Остава обаче едно стъпало.

"Ние трябва да станем равноправни членове на Европейската космическа агенция, а тя ще ни отвори вратите за пореден участник от България в космически пилотиран полет", обясни Красимир Стоянов, дубльор на космонавта Александър Александров.

Вече беше изразена такава политическа воля, но до реални действия все още не се е стигнало, предаде БНТ.