Броят на загиналите след мощната буря, която удари Филипините на Коледа, стана 41. Това обявиха местните власти тази неделя. Десетки хиляди са потърсили убежище в евакуационните центрове, информират от CNA.

Тайфунът "Фанфон" се оттегли от Филипините в неделя, след като опустоши няколко острова, включително и популярни туристически дестинации. Размерът на нанесените щети продължава да расте, тъй като все още не е готова окончателната им оценка.

 

Сред жертвите са тричленен екипаж на лодка, чийто плавателен съд се е озовал в капана на силните ветрове, полицай, починал от токов удар, след като електропровод се стоварил до него, както и мъж, затиснат от паднало дърво. 

"Надяваме се, че няма да има повече смъртни случаи", каза говорителят на местната агенция по бедствията Марк Тимбал. Властите обаче все още издирват 12 души. 

В последния доклад на агенцията се посочва, че засегнатите от тайфуна са 1.6 милиона души. Пострадали са 260 000 къщи, а почти сто хиляди души са настанени в кризисни центрове. Много от тях са представители на католическата общност. Те са отбелязали Рождество Христово в центровете, където вероятно ще посрещнат и Нова година. 

Превод и редакция: Traffic News

Снимка: AFP/Ronald Frank Dejon