Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас.

"Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40%", съобщи тревожните данни за БНР Ивайло Гълъбов, който оглавява Съюза на птицевъдите.

Този сектор от птицевъдството беше най-силно развит и е експортно ориентиран. Изнасяме около 20 на сто от продукцията и голяма част от договорите за износ ще останат неизпълнени, обясни той.

Гълъбов обаче увери, че ще има достатъчно яйца за вътрешно потребление

Досега нито едно отговорно лице в страната не е изговорило какъв е проблемът, коментира председателят на УС на Съюза на птицевъдите в предаването "Преди всички".

"Три страни в Европа имат абсолютно аналогични проблеми. Едната е Франция. Другата е Унгария. Третата е България", посочи той. Тъй като френското производство е било изнесено към България и Унгария, в двете страни се е стигнало до "бързо и буйно развитие", а във Франция - до депопулация на определен район – "полека-лека клане на всички птици", след това е имало оздравяване, пререгистрация на животновъдните обекти и успешна ваксинация, описа ситуацията Ивайло Гълъбов. Сега и България, и Унгария следва да приложат успешния опит на Франция, смята той.

Задният двор – някои стопанства за дивечови птици, са извън обсега на контрол по законодателни причини, подобно на чумата по свинете, назова друг проблем Гълъбов.

В последните години, след африканската чума по свинете, мерките за биосигурност ни показаха, че са задължителна норма за промишленото животновъдство, заяви той.

По време на прехода по думите му са били направени "грандиозни глупости", например "допускайки в едно технологично свързано предприятие, което е било за един вид птици, днес да има два съседни животновъдни обекта с различен вид птици, водоплаващи и бройлерни", което крие рискове заради различните заболявания. Не се спазват и ветеринарните предписания, допълни Ивайло Гълъбов.

"Губим огромни позиции в почти всички сегменти от българското животновъдство. Внасяме огромно количество свинско, внасяме над 50% от пилешкото месо. В момента вносът на яйца от Украйна, произведени при съвсем други стандарти за качество – необяснимо е как си създаваме нелоялна конкуренция, войната не е обяснение на този проблем. Има и култура на потребление – ако искаме парите да остават в България, трябва да избираме български стоки", изтъкна в заключение той.