Поне 3000 майки от "Съюза на настоящи и бъдещи майки" искат Наредбата за прием на деца в детските градини и училища да бъде обжалвана в съда. Това каза пред TrafficNews.bg Саня Конакчиева, зам.-председател на съюза.

По думите на зам.-кметът Тодор Чобанов, Наредбата влиза в сила от 18-ти март. Преди това, Конакчиева ще обжалва като поиска наредбата да не влиза в сила до решение на съда: "Обжалването не спира изпълнението освен ако съдът не разпореди друго. Ние ще поискаме спиране на предварителното изпълнение. Съдът по АПК е длъжен да се произнесе незабавно – от практиката си като юрист мога да ви кажа, че това означава между 2-3 дни", обясни тя.

Конакчева уточни, че ще обжалва само критериите за прием от новата Наредба. Това ще се случи незабавно, но засега окончателният текст на Наредбата, която прие днес Столичният общински съвет не е публикуван.

Уседналост и в столичните забавачки. Слагат края и на Децата, които са 2 години на постоянен адрес, получават предимство

"Ние искаме възможно най-бързо да подадем жалбата, за да не поставяме в неприятно положението родителите".

Според новите правила, родителите на деца с хронични заболявания ще трябва да представят ТЕЛК-ово решение, а не протокол от личния лекар. Това даде Конакчиева за пример как Столична община взима решения, които не са нормативно обосновани "Например медицински документ – някой юрист даде ли становище защо? Да, ясна е причината, но дали е законосъобразно?".

Основен проблем Конакчиева намира в промяната за прием на братя и сестри с разлика до 2 години – те вече ще чакат на "общата опашка", а не на социалната. Според нея това е дискриминация и излиза, че "неработещите родители с две деца са абсолютните фаворити за прием, при условие, че места в София не достигат".

Родители и община в спор за приема в столичните детски градиниБурни разправии дали брат и сестра в същата забавачка да бъде предимство за малчуганите