Столичният общински съвет прие нови промени в Наредбата за прием в детските градини и училищата. Децата на работещи родители, включително и студенти, ще имат предимство - точките им се увеличават от 1 на 2.

Братчетата и сестрите, които досега бяха в социалния списък, вече ще са в общия. Така точките им не се променят, но шансът им да бъдат приети в квота от 70% е по-голям, отколкото в квота от 30%.

Броят на децата с хронични заболявания се намалява от 5 на 3 деца. Квотата на малчуганите със специални образователни потребности също е по-малка - от 3 на 2 деца в група.

Досега за потвърждаване на хронично заболяване се изискваше протокол от личен лекар. След новите промени – родителите ще трябва да преминат през ТЕЛК, за да удостоверят здравословното състояние на детето. Измененията влизат в сила от 18 март тази година.

От 2020 г. се въвежда принцип на уседналост, който важи и за приема в училищата, заяви зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

По този начин децата, които живеят на даден адрес повече от 2 години, ще получат предимство в приема за детска градина. Децата, чиито родители имат постоянен адрес на територията на общината, ще получават 3 точки, а тези с настоящ адрес - 2 точки. Ако адресът попада в административния район на учебното заведение, детето ще получи допълнителни 2 точки предимство.