Предвидените промени в наредбата за прием на деца в столичните детски градини и ясли предизвикаха неодобрението на родители, дошли на общественото обсъждане в Столична община, предаде репортер на TrafficNews.bg

Родителите посочиха като проблем парадокса да живеят с децата си срещу детска градина, но те да не им бъдат приемани. Една от майките в залата даде пример, че й се налага да ходи до друг квартал, за да закара детето си на детска градина, макар че пред блока им има такава.

Причината е, че и другият квартал попада в административния район, в който е нейният постоянен адрес. Повечето майки изразиха мнение, че трябва да се посочи прилежащ район към учебното заведение, за да не се получават такива ситуации.

Родителите поискаха и единна национална система за прием.

Не закъсня и отговорът на Столична община по време на обсъждането, според които системата е замислена от Министерство на образованието и е предвиден значителен финансов ресурс за нея".

Кога обаче ще бъде пусната обществената поръчка и кога ще заработи сайтът на системата, яснота към момента няма. Предполага се, че тази година ще започнат тестове на системата, а през 2020 може да функционира.

Майките се разединиха по отношение на критериите за прием на деца, чиито брат или сестра посещават същата детска градина и тези с разлика до 2 години. Според някои, този текст изцяло трябва да отпадне, защото е дискриминационен, според други - да остане, а според трети не трябва да се мести от социалните в основните критерии за класирането, каквато промяна предвижда новата наредба.  

Обсъждат нов ред за прием в столичните яслиПромените касаят работещи родители и студенти, както и деца с хронични заболявания

Мнение против изваждането на точките за брат или сестра от социалните критерии изрази Ралица Таушанова:

 „Категорично не одобрявам, че са прехвърлени в общите критерии. За мен това е социален признак и следва да бъде разгледан като такъв. Не бива децата, които нямат братя или сестри или имат с по-голяма разлика от 3 години, да бъдат лишавани от правото на кандидатстване и прием в детско заведение. На практика излиза, че тези деца ще бъдат ощетени. За мен това е дискриминация.“, заяви Таушанова.

Саня Конакчиева от „Настоящи и бъдещи майки“ предупреди, че ако Общинският съвет приеме в този вид критериите, ще обжалва наредбата в съда.

На обсъждането присъстваха председателят на образователната комисия в Столична община Малина Едрева, зам.-кметът доц. Тодор Чобанов и директор „Образование“ в администрацията Мария Минчева.

Според Чобанов, въпросът за братята и сестрите наистина е дискусионен, но реална промяна няма:

„Знаем, че първо правим социалната опашка и после отиваме на общата опашка. Бройки, които не се запълнят на едната опашка, отиват на другата опашка.  Има аргументи и в двете посоки. Дори да допуснем, че братя и сестри ще отидат в общата опашка, това означава, че в социалната квота ще има по-малко деца и ще има повече места в общата опашка. Реална промяна няма, твърди Чобанов. 

Припомняме, че тази седмица Образователната комисия в общината одобри увеличаването на максималния брой деца в яслена група от 20 на 23 деца, там където има ниска средна посещаемост.

До момента има постъпили 33 становища по проекто-наредбата, а всички изразени предложения в залата ще бъдат внесени допълнително.