Седмица хиляди домакинства са без ток. Най-тежко е положението в Кърджалийско. Само в района на Ардино има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят. Без ток са 393 населени места в страната.

На територията на Кърджали работят 300 спасители, като само за последните 24 часа те са участвали в 25 спасителни операции. В Черноочене, Ардино и Джебел все още има населени места, които са откъснати от света. Снегорините разчистват пътищата, но снегът на места е по-висок от два метра и това затруднява работата на снегорините.

„Има много паднали дървета и стълбове на ЕВН, усложнява се от това, че няма как да пипаме техни съоръжения, за да не нанесем по-големи съоръжения и да не съборим стълбове, така че продължават работите”, разказа пред TrafficNews.bg кметът на община Черноочене Айдън Осман.

Близките на Месут от Черноочене са без хляб почти цяла седмица. Той вървя 3 часа пеша до най-близкото село, за да снабди семейството и съседите си с насъщния.

„От 6 дни нямате ток, нямаме обхват – нищо няма. Нито пътищата са отворени, нито запаси имаме, нито брашно, затова реших да тръгна за хляб”, разказва Месут.

Хеликоптер със спасители и медици на борда достави и достави медикаменти и хранителни продукти в труднодостъпните райони. Със заповед на областния управител на Кърджали всички водни обекти са под постоянно наблюдение.
Почти всички електропроводи в района на Ардино и Черноочене са паднали заради снежната буря. Хората продължават да са без ток.

TrafficNews.bg