29-годишният Васил Хаджийски от Пазарджик улови кръста в ледените води на Марица в днешкия празничен ден. Повече от 20 души скочиха в реката, след като бе отслужен водосвет за здраве и благополучие на града и неговите жители. Денят започна с литургия в храва „Успение Богородично“ и по традиция след това с литийно шествие свещениците стигнаха до брега на Марица.

Празникът Богоявление се почита днес във всяко населено място в страната, там където няма течаща река, свещениците хвърлят кръста във водоеми, пише Pzdnes.

Празникът Богоявление има най-древен произход сред празниците на Православната църква. Макар сведенията за него от писмените паметници да са твърде оскъдни, достатъчно ясно свидетелства за него църковният писател Климент Александрийски. Той говори за празнуването на месианството или за божествеността на Исус Христос при кръщението му в река Йордан, отбелязвано от християните на 6 януари. Църквата в Египет е дала и древното име на празника – „Празник на светлината“ /на славянски „Просвещение“/. То се е запазило у нас и до днес наред с наименованието „Богоявление“.

„Богоявление“ произлиза от думата „явяване“ /от гръцки „епифания“/, която била заменена с по-уточняващата – „теофания“ – „Богоявление“. Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.