Колективна жалба срещу изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите са завели 150 души. Те ще настояват за обезщетение от 1000 лв., съобщиха адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев пред Нова тв.  

„От цялата кантора – четирима адвокати, които работим заедно, само адвокат Светла Юрукова не е потърпевша от теча. Така че тя ще води делото. Ние сме завели иск на 157 души срещу НАП. Точната хипотеза е „субективно съединяване на искове”. В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип”, обясни Юруков.

„1000 лева е цената на иска, която сме определили на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата. Идеята е такава, че когато съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди, го присъжда по справедливост”, допълни колегата му Гочев.

Юруков обясни, че е възможно различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. А процесуалния способ за определянето на такъв са свидетелските показания.

Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем.  Колегата му Ивайло Юруков е на мнение, че е напълно възможна и кражбата на самоличност.

Пред TrafficNews юристи обясниха, че в подобни случаи могат да се заведат два вида колективни искове -  за имуществени и за неимуществени щети. Като първият вид се доказват с документи – например кражба на имущество заради изтеклите данни. Вторият вид, който може да включва стрес, притеснение, високо кръвно – също се доказва в съда с медицинско свидетелство и свидетелски показания.

Ако бяхме в САЩ или Великобритания, можехме да поискаме обезщетение заради самия факт за теч на данни, но при нас това не може да се случи без съдебно дело, обясни столичен адвокат.

Според  Богомил Николов от Националната асоциация за защита на потребителите подобни колективни дела едва ли ще постигат успех. Според него трудно ще се докаже размера на причинената вреда и всеки ще трябва да разказва личната си история, което би отнело много време.