1505 са подадените заявления за помощи за първокласници в град Пловдив до момента, съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив.

Крайният срок за подаване на заявленията е 15 октомври. Според Танева, тенденцията се запазва, в сравнение с предишни години. Миналата година подадените заявления в Пловдив до края на срока са били 2700.

"По всяка вероятност тази години също ще се доближим до тази цифра до края на срока - 15 октомври", каза Танева. Желаещите да получат помощта за първокласник трябва да знаят, че задължително се изисква доходен критерий - 350 лева за член от семейството. От това изискване са освободени децата с увреждания, децата със самотен родител, но тук става въпрос за починал родител, а не за самотна майка, както най-често се тълкува това, уточни Танева.

 "Най-общо казано семействата, които получват детски надбавки и им предстои да изпращат първокласник, отговарят на тези критерии, особено що се отнася за доходите", каза Танева. Към молба-декларацията се добавя и бележка, че детето е записано в училище. След началото на годината се правят проверки по списъци. 

Още новини вижте ТУК

TrafficNews.bg