Месец преди Нова година, TrafficNews направи мониторинг на празничните оферти за почивка в България и чужбина. Оказва се, че ценовите пакети за посрещането на новата година в чужбина са доста по-достъпни за разлика от предложените такива у нас.

Една от най-предпочитаните дестинации за посрещане на Нова година у нас е ски курортът Банско. В планинските курорти ни изненадват още с цената на куверта. 100 лв. е цената за куверта на дете, а за възрастен е двойно по-голяма. Почивка за двама в четиризвезден хотел в Банско за Нова година излиза 687 лв., като в нея влизат две нощувки в двойна стая, закуски, и ползване на спа център.

Не забравяйте, че ако искате да посетите някоя механа, ще трябва да приготвите поне още 200 лв. В примерното меню на куверт на Банско влизат салата, рибни деликатеси или месо с гарнитура като основно, безалкохолна напитка, и 100 мл алкохол. Ако сте с дете, сумата отново се покачва, като за него се иска около 100 лв., за пилешки хапки с пържени картофи и сок.

Второто най-предпочитано място у нас е Пампорово. Там е една идея по-евтино и се предлагат две нощувки за цената от 588 лв. Включени са закуски и вечери в стая за двама, празнична вечеря и музикалната програма за вечерта. Спа центърът може да се използва и също е включен транспорт до ски зоната в планинската дестинация.

Ако сте решили да съчетаете празника със ски, имайте предвид, че цените на картите за ски съоръженията тази година се очаква да скочат двойно.

Във Велинград почивка за двама в петзвезден хотел за четири дни излиза близо 3,000 лв. За деца над 12 години се доплаща по 150 лева на ден. В цената са включени четири нощувки с включени закуски, вечери на блок маса, новогодишна вечеря, шампанско, музикална програма, новогодишен брънч на 1-ви, ползване на спа зоните и басейните, безплатен вход за пиано бара на хотела, детска анимация за малките гости, жива музика и фитнес център.

Офертите по морето излизат малко по-евтино, като средната цена е близо 500 лв. на човек за три нощувки. В цената са включени новогодишна програма, меню включващо салата, основно, безалкохолно и 100 мл. алкохол.

Близо 5000 българи смятат да стегнат куфарите за екзотично пътешествие тази година, въпреки че едни от най-търсените дестинации са в червената зона за разпространение на COVID-19, особено след обявяването на новия вариант Омикрон, масово мерките по целия свят се затягат значително.

Близките чуждестранни дестинации Гърция, Турция и Македония предлагат в пъти по-добри оферти на по-ниски цени, като едно от най-атрактивните места в Турция е Кушадасъ. Там се предлагат четири нощувки, като е включен аll inclusive само за 360 лв. на човек. В цената са включени и пътните с автобус от София. В програмата е включен алкохол и безалкохолни на корем, вечеря от няколкостепенно меню, музикална програма, като са предвидени изненади, томболи и тематичните ориенталски танци.

В южната ни съседка Гърция пакетната цена на почивка е 240 лв. на човек за две нощувки с включена закуска и вечеря. Предлага се блок маса и вечеря от шестстепенно меню.

Една от офертите в Македония предлага екскурзия от Охрид през Скопие, Крива паланка и Куманово, като транспортът влиза в пакета, който е на стойност 330лв. Включени са две нощувки на човек с две закуски и вечери, като едната от тях е празнична, а включените безалкохолни напитки и алкохола в новогодишния куверт са с лимит 10 лв., като след това се заплаща.

От екзотичните дестинации една от най-желаните е Занзибар, като цената за престой в четиризвезден хотел за седем нощувки излиза около 3,200 лв. на човек за двойна стая. В пакета влиза изцяло all inclusive меню. В петзвезден хотел цената излиза 6,000 лева, като е осигурено пътуване е с директен чартър за разходка до Острова на подправките, а до Затворническия остров, се плаща допълнително.

Другите екзотични дестинации предлагащи почти същите цени са Малдиви, Колумбия, Доминикана и  Танзания. В момента те влизат в рисковата COVID-19 зона, но това никак не плаши нашите сънародници, тъй като по-голямата част от пакетите, които се предлагат у нас вече са изкупени, а цените в тези дестинации са сходни на тези в Занзибар.

Шест дни прекарани в Дубай за Нова година излизат 1750 лв. за престой в тризвезден хотел. Цената включва двупосочен самолетен билет, летищни такси, чекиран багаж до 20 кг, ръчен багаж до 7 кг, трансфер летище−хотел−летище, 5 нощувки с включени закуски от богата блок маса без ограничения, панорамна обиколка на Дубай с екскурзовод на български език, посещение на The View – Palm Jumeirah, медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10000 евро, с покритие и на COVID-19, застраховка "Отмяна на пътуване", обслужване на място от лицензирани екскурзоводи на български език, представители на туроператора.

Изборът е голям и не всяка точка по света е по джоба на българина, но ако си мислите, че една от най-актуалните дестинации в света - Дубай е непосилна за мнозина, то цените на роден хотел във Велинград почти не се различават.