Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи временно като детска болница да бъде използвана част от известната като "правителствена" болница "Лозенец". Според него тя е подходяща - многопрофилна, луксозно оборудвана, има парк, ще се обучават и студенти - подчерта предимствата й Кацаров и помоли депутатите да обсъдят тази възможност. Той описа сегашните условия, при които се лекуват деца: "в стаи по 6-7 кв.м, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, с една мивка, която, като пуснеш чешмата, пръска на чаршафа на детето, а майките спят на стол в коридора, за да са близо до децата си". "Това е най-голямото престъпление, което е извършено", коментира здравният министър.

Министерството на здравеопазването е дало на прокуратурата документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата, съобщи днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред депутатите в парламента.

Според него най-сериозното нарушение е, че създадената от предишния кабинет държавна здравна инвестиционна компания, която управлява проекта, е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой" (ГБС), без да има законово основание за това. Авансът е за строителни дейности, а това се е случило без да има издадена виза за проектиране.

На 5 юли Министерството на здравеопазването изиска от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия.

Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2018 г. ГЕРБ предлага болница "Лозенец" да стане педиатрия, но идеята се отхвърля, а през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител - консорциумът "Детско здраве", начело със строителната компания "Главболгарстрой", който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.