Университетски преподавател поде кампания срещу свободното разхождане на кучета в градските паркове на София, с което предизвика гневна реакция в социалните мрежи. Според Костадин Кисьов кучетата, които не са на каишка, са заплаха за всички хора, излезли да спортуват или просто да се разходят в зелените зони на столицата.

„Два пъти изпращаме писма до Столична община с цел решаване на този проблем – безконтролното разхождане на кучета в Борисовата градина. Нашата кауза се подкрепя от почти всички големи спортни федерации в България. Тези кучета застрашават здравето на хората, които искат да спортуват“, каза пред TrafficNews.bg Костадин Кисьов, който е преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет.

Той уточни, че няма нищо против кучетата, но държи те да бъдат контролирани от стопаните си. И обясни, че е отглеждал болонка и немска овчарка. Неговият баща обаче е разлепил плакати, където върху силует на куче минава червена лента с надпис "Не е трябвало да се раждат!!!". "Българоубийци!? Хапят !", пише още на плаката.

В интернет пък може да се види как бащата на Кисьов позира с още няколко души, чиито лица са скрити, които носят фланелки със задраскани кучета върху тях.

„Тези тениски са просто провокация. Много по-лошо е да те ухапе куче и после стопанинът да се оправдава. Лично аз не съжалявам, че носих тениската, защото по този начин явно трябва да се привлече вниманието и проблемът да се реши. Доста хора ни подкрепиха", настоява Костадин Кисьов

Той разказа, че във Фейсбук има група „Спортуващи на Колелото в Борисовата градина“ . Всички нейни членове са недоволни от  скитащите без каишка кучета, както и от реакцията на местната власт.

„Общината проявява разбиране, но на практика за толкова месеци нищо не се случва. След първата ни среща с тях те ни дадоха пластмасови табели със забрана за свободно пуснати животни, които да поставим. След известно време обаче районният кмет издаде заповед, че цялата територия, в която тренираме, е за свободно разхождане на кучета.

От една страна ни дават тези табели, които да поставим, а от друга страна правят точно обратното и се създава този конфликт”, възмутен е Костадин. Неговата кампания обаче вече среща голям отпор във Фейсбук от възмутени собственици на кучета, които го засипват със закани.