Скандалът с проверяваната от ОЛАФ обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила от МВР, изправи един срещу друг зам. министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и бившия служебен вътрешен министър и настоящ съветник на президента Румен Радев Пламен Узунов. На брифинг вчера Красимир Ципов изнесе данни, че Европейската служба за борба с измамите разследва сделка, сключена от служебното правителство, с което намекна за нередности, извършени включително от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Автомобилите са закупени от МВР за 20 милиона лева. Сделката е сключена между "Българска автомобилна индустрия" ЕАД и МВР. Договорът е подписан на 20 февруари 2018 година, т. е при настоящото правителство. 

Това бе и причината от президенството да излязат с официална позиция, в която обявиха изказването на зам.-министъра за манипулативно. "Информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината. Въпросната процедура е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършена далеч след края на неговия мандат от настоящето редовно избрано правителство", гласи позицията, разпространена от президенството.

Самият Узунов също се включи в полемиката с яростен пост във Фейсбук, в който нарече Ципов "клеветник". 

Понеже един клеветник ме дърпа за езика, да кажа и на него, другите дето мислят да манипулират обществото, следното:
Единственото вярно е , че съм бил Министър на вътрешните работи за времето от 27.01.2017 до 04.05.2017 г. Договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22.02.2018 г. и Ципов отлично знае това. Всички документи са качени на сайта на МВР и са достъпни .Въпреки всичко обаче качвам на стената си, някои любопитни детайли. ОЛАФ наистина има какво да проверява!
А на Ципов, дето направи толкова поразии в МВР му напомням, че има една тайнствена книга която се казва Наказателен кодекс и там са описани текстове, които той скоро ще научи наизуст!

 

 

Той е качил и копия от Договора, сключен на 22 февруари 2018 г. който е публичен и се намира в сайта на МВР. В него обаче ясно е описано, че договорът е сключен на основание чл. 112 от Закона за обществените поръчки и Решение на Възложителя/МВР/, взето на 20 април 2017г. или по време на управлението на служебния кабинет. Следва въпросът: След като има Решение, с което е определен Изпълнителя на обществената поръчка и процедурата по ЗОП е спазена, кой носи отговорност за сключения контракт? Според юристи, при редовно проведена процедура по ЗОП и при наличие на влязло в сила решение за избор на изпълнител, МВР не може неоснователно да откаже за сключи договор, без да рискува заплащането на сериозни обезщетения.

Пълният текст на Договора можете да видите ТУК.

Текстът на Решението, с което е избран Изпълнителя на поръчката  - ТУК. 

Днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов също коментира спорния казус. 

"Има такова разследване. Разследването е по сигнал, който е пуснат до ОЛАФ. Ние оказваме пълно съдействия, даваме възможност да бъде проверено абсолютно всичко. Разпоредил съм на дирекциите, които се занимават с обществени поръчки да оказват пълно съдействие с документи и достъп до информация", заяви министърът.  "Да не бъдем обвинявани в некоректно поднасяне на информация, обществените поръчки са публични, предлагам ви да потърсите информация на сайта на МВР. Там са абсолютно всички срокове и дата, кога е обявена обществената поръчка, изпълнители и дати на обжалване", заяви Маринов.