Според проучвания сред българското общество все повече подрастващи не се интересуват от политическия живот в страната. Определят се като граждани на света и Европа, а главната причина за нарастващия брой на емигриралите е надеждата за финансово благополучие.

Наскоро проучване, проведено от "Галъп Интернешънъл", отчете интересни факти за приоритетите сред голяма част от младите българи.

Промените в ценностните нагласи като цяло са в положителна насока. Личната независимост продължава да бъде приоритет (80%), но като най-актуална ценност в съвременното българско общество определят "да изглеждаш добре" (85%), да имат кариера (75%) и да са отговорни (72%).

Повечето масово не се интересуват от политика, а на избори отказват да гласуват. Някои от хората с които се срещна екипът на TrafficNews.bg споделиха, че са погнусени от ситуацията у нас, макар за тях да не е толкова важно кои са управляващите партии.

Изследването на "Галъп Интернешънъл" очертава още младежите у нас като консуматори, които предпочитат да бездействат. Те не обичат да четат, рядко спортуват, но пазаруват често, дори и по-бедните.

"Всеки пети младеж не чете изобщо в свободното си време. Редовно спортуват само 10% от младежите, а изобщо не спортуват една четвърт", каза доц. Сийка Ковачева от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Пред екипа на TrafficNews.bg студентите бяха искрени и споделиха, че рядко четат. Те предпочитат филмите пред книгите. Определят добрия външен вид като приоритет и са поддръжници на правилото „по дрехите посрещат“. 

Младите искат да получават по-високи заплати и затова често още докато в началото на студентските си години започват постоянна работа и учебните им задължения остават на заден план.

Това е главната причина, която те назовават за проблема с намаляването на квалифицираните кадри у нас.