Окръжна прокуратура – Благоевград повдигна обвинения на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. На Манолев е наложена парична гаранция в размер на 100 хил. лева, а на Димитрова само 2 хиляди лева.

Според държавното обвинение от началото януари 2013 г. до октомври 2015 г. Манолев и Димитрова са представили Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши", землището на Сандански с невярна информация.

Неверни били и приложените към него документи в Заявка за плащане, както и представените сведения , за да получи търговецът - ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" средства от фондове, принадлежащи на ЕС – "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони" в размер на  391 160 лева.

Вчера стана ясно, че на 17 април, в деня, в който се разбра, че Манолев ще бъде проверен, някой минал през община Сандански с думите: "Моля ви не разбивайте" и оставил ключа за къщата за гости. Служителите на общината, обаче не можели  да си спомнят кой дал ключа, разказа говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Пристигайки на място в къщата – разследващите установили, че тя е почистена и подредена, записващите камери са свалени и взети, заедно с всички устройства.

Освен това в деня, в който прокуратурата разпространила информацията, че започва проверка на въпросната къща, в общината били внесени документи за това какъв туристически данък е бил платен от началото на функционирането й.

Служителите на общината обаче отказват съдействие на разследващите, казвали, че не си спомнят нищо или че не знаят за определени обстоятелства, поясни Арнаудова.

"Никой не желае да свидетелства, за това кой дойде да остави ключа и да остави справките и документите например", допълни тя.

Прокуратурата смята, че Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице и е използвана може би и заради младата си възраст. Тя също вече е разпитана.

"Снет е сравнителен материал от подписа и почерка и. Както ви казах и предходния път с просто око се вижда, че не всички подписи, които са положени в огромния набор от документи от Димитрова са идентични. Тоест съмняваме се, че голяма част от подписите, които изобщо виждаме са положени от нея", посочи говорителят на обвинител №1.

Арнаудова допълни, че прокуратурата има подозрения, че всички телефони, оставени за контакт с Ана Димитрова, всъщност са на на Александър Манолев.

Преди два дни бившият зам.-министър на икономиката обясни, че "тази къща няма как да е моя". Манолев настоя, че от 2011-а живее със семейството си в София, но е посещавал тази къща и има платежни документи за това.

"Не мога да ви кажа дали е проверявана като "Къща за гости". Тя стартира като съвместен проект между мен и Ана Димитрова. След построяването й пътищата ни се разделиха. Аз съм участвал до голяма степен в изграждането с различни контакти. Аз съм финансирал това момиче със 700 000 лева", обясни още той.

През миналата седмица Върховната касационна прокуратура се самосезира по медийни публикации, че Манолев е построил вила със средства от Държавен фонд "Земеделие", по програма "Развитие на селските райони" – въпросният имот е изграден с европари като къща за гости.

Днес Арнаудова коментира, че за момента няма реални данни къщата за гости да е посещавана от други хора, освен Манолев и семейството му. По думите на говорителя на главния прокурор именно тези документи са били фалшифицирани.