На доста пациенти е даден незаслужено нисък процент увреждане. Това заяви министърът на здравеопазването по време на НСТС във връзка с проекто-постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за медицинска експертиза.

"При значителна част от пациентите, във формирането на крайния процент на инвалидност, не можеха да участват редица важни за здравето на хората съпътстващи заболявания. Това не важеше само за пациентите, чието най-тежко заболяване е оценено на 80 или повече от 80%, като към него се прибавяха 20% от сбора на уврежданията, които са оценени с 50 и над 50% увреждане. Знаехме, че тази тема е много чувствителна по отношение на механизма. Бяхме убедени, че много хора могат да бъдат засегнати", обясни той.

"Дадохме срок от 6 месеца за оценка въздействието на наредбата и ако има съществени нарушения на права на български пациенти, след тези 6 месеца да направим съответните изменения. Те изминаха и показаха, че на доста пациенти е даден незаслужено нисък процент увреждания. Между тях има и много деца", уточни Ананиев.

"На база на това изработихме нов проект. Целта на промяната е да се постигне максимално съответствие между този краен процент на увреждане и реалното здравословно състояние при лица с 2 и повече увреждания и най-малко 2 от тях с 50 и над 50% степен на увреждания", каза още той.

По думите му в резултат на това се взима процента на най-високото увреждане и към него се прибавят 20% от сбора на всички увреждания за съпътстващите заболявания.

"Това е основната промяна в проекта на наредбата. Другата е свързана с въвеждане на кода по международната класификация на болестите, което означава, че всяко едно заболяване се отразява в експертното решение на ТЕЛК, което дава възможност за проследяемост във взимане на решението – тоест да не се дават проценти, които не съответстват на заболяването", допълни здравният министър.

И обясни, че се засилва много контролната дейност.

"Ще елиминираме всички възможни злоупотреби в тази област", коментира още Ананиев.

"ТЕЛК е с предпоставки за злоупотреби и липса на възможност за интеграция на хора с увреждания. Не всички хора с увреждания са лишени от възможността от работа", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

"Не подкрепяме проекта. Самият национален съвет на хората с увреждания не подкрепя проекта. Досега имаше по-голяма възможност за незаконно източване чрез мними увреждания или платени фалшиви увреждания. Сега тази възможност се облекчава и се създава възможност за законно източване на обществените фондове чрез сумиране на множество увреждания", обясни той.

"България е единствената държава в Източна Европа, която не е реформирала тези свои служби. В много други страни с възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, а се интегрират хората. При възможност за работа 3-6 часа се изплаща половин пенсия. Само при невъзможност да се работи повече от 3 часа се изплаща цяла пенсия", каза още Велев.

По думите му процентът на хора с инвалидни пенсии е много по-висок от средния европейски.

БСК многократно е заявявала, че поддържа позиция за радикална промяна в системата на медицинската експертиза и оценяване на функционалността, а не на работоспособността на освидетелстваните лица.

Според БТПП целта е да се направи реална преценка на нуждите и да се въведе по-строг контрол. С тази промяна това не се постига, така че не го подкрепяме.

От КРИБ смятат за положително и споделят мотивите за контрол на ТЕЛК-овете. Те бяха единствената организация, която застана зад въведените промени по отношение на оценяването на уврежданията за отчитане на краен процент.

Съюз за стопанска инициатива не подкрепи проекто-постановлението.

"Трябва да има ясна корелация - има връзка, но няма знак за тъждественост между увреждането на лицето и намалената трудоспособност. Очакваме по-цялостна промяна", обясниха от съюза.

КНСБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха от позиция за подкрепа на постановлението.