Фелдшери от цялата страна излязоха на протест пред Министерство на здравеопазването.

Десетки медицински служители се обявиха за самостоятелна и независима съсловна организация.

Протестът премина под надслов: "Системата убива и нас", както "Не ни губете! Без нас сте изгубени!".

Причината за недоволството им е фактът, че към момента всички професии в системата се разглеждат като общи в графа "здравни грижи".

През август миналата година отново имаше недоволство, като тогава акушери от цялата страна поискаха същото - разделение. Според здравните служители в системата трябва да се работи по различни стандарти.

Фелдшерите представляват една от трите съсловни организации, които се обявиха против промените в закона, според която те ще се слеят под общ знаменател - този на асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Сред протестиращите има и физиотерапевти, които искат спешно приемане на закон за съсловната организация на асоциацията на физиотерапевтите, приемане на стандарт по физиотерапия, остойностяване на провежданите процедури по физиотерапия, право на частна практика и увеличаване на заплатите.

Фелдшерите категорично застават и зад исканията на медицинските сестри, които от своя страна днес ще подкрепят колегите си.

На протеста присъстваха медици от различни градове в страната. Символично се чуваха сирени от линейки, а медиците са с работните си униформи.

Специалистите обясниха, че до национално недоволство се стига след системно неглижиране на желанието им за срещи със здравния министър Кирил Ананиев, както и неуважително отношение към цялото съсловие от страна на властта.