"Перките на акули" по столичната улица "Граф Игнатиев" ще бъдат премахнати. Решението беше огласено от кмета Йорданка Фандъкова след като няколко души пострадаха заради предпазните заграждения пред трамвайните линии. Заради формата им градският фолклор ги оприличи на перки на акули. В социалните мрежи пък се надигна буря срещу тях. 

"Търси се нов вариант за обезопасяване на движението по ремонтираната ул. "Граф Игнатиев" в София. Станалите известни като "перки на акули" каменни блокове ще бъдат премахнати, след като няколко души се спънаха и нараниха", увери Фандъкова.

Поредната жертва на ограничителите на „Графа" стана възрастен мъж, който днес се спъна и нарани. "Чух удара, видях го, че една минута две лежа, после го изправиха. Имаше ожулвания и кръв по лицето. Острите ъгли на ограничителите са наистина опасни”, каза пред Нова тв Александра Иванова, която работи в магазин на булеварда.

Откакто Общината сложи предпазните гранитни приспособления, Александра и колегите й на улицата често виждали минаващите да се спъват в тях, дори тя самата става жертва на ограничителите. А за да не се стига до инциденти, според Александра, предпазният материал трябва да бъде или в различен цвят от основната настилка, или с по-голяма форма, за да се откроява отдалече.

Сред минаващите по емблематичната улица, мненията са на двата полюса. Част от тях са на мнение, че ограничителите са опасни, а другите, че трябва да бъдем по-внимателни, когато вървим.

От Общината казаха, че ограничителите са поставени по изискване на Пътна полиция, а от там обаче отговарят, че са посъветвали общинарите да разделят двата вида движение – пешеходното от трамвайното, но не са били уточнили как точно да стане това.

В края на миналия месец, ограничителите на „Графа” пратиха жена в болница. След разходка по ремонтираната улица бивша ватманка се сдобива с разбит нос и пукната ръка.

С призив за незабавното премахване на ограничителите тип „перки на акула“ от ул. Граф Игнатиев излязоха и от „Спаси София“. Те внесоха официално предложение до зам.-кмета по транспорт, Дончо Барбалов и до комисар Тенчо Тенев, началник на столичния КАТ СДВР, в което посочват различни варианти за замяна на опасните ограничители с по-подходящи.

Засега не е ясно с какво градската управа ще замени сдобилите се с печална слава "перки на акули".