Три дни близките на семейството, чието дете загина на 14 април при катастрофата с лидера на ДОСТ Лютви Местан, крили от майката смъртта на 6-месечното бебе.

Имало е съмнения, че 29-годишната Емине е с черепно-мозъчна травма и роднините не искали да я тревожат допълнително.

Във вторник състоянието на Емине, съпруга ѝ Юсеин Ахмед и 10-годишното им момче вече бе стабилно, казаха от кърджалийската болница.

В родното село на семейство Ахмед - Първица, всички скърбят. Там всички се познават и загубата на бебето е потресла и роднини, и съседи. В Първица хората са гневни, че Лютви Местан е освободен срещу гаранция от 10 000 лева. Смятат, че мястото му е в ареста.

Между местните дори се прокрадват съмнения, че случаят може да бъде потулен. Приятели и съседи на 31-годишния шофьор Юсеин Ахмед са убедени, че той няма вина за катастрофата.

"Беемвето се е движело с 90, максимум до 100 километра в час", твърди пред "24 часа" братовчедът Фердун Юсеин. Той е бил на свиждане в болницата при Юсеин Ахмед. Братовчед му разказал, че секунди преди сблъсъка видял как на главния път излиза автомобил.

"Братовчед ми е преценил, че фолксвагенът ще спре на знака "Стоп", а след като видял, че автомобилът продължава да се движи, свил в насрещното платно, за да избегне удара", твърди Фердун.

Според него братовчед му е изключително добър зад волана. Бащата на бебето имал шофьорска книжка повече от 10 години и много опит.

"Често пътуваше с колата си до Германия, където работеше. Никога досега не е имал тежки нарушения на пътя", твърди Юсеин.

Два дни след катастрофата - на 16 април, шофьорската книжка на Местан бе отнета временно с постановление на окръжната прокуратура в Кърджали. Като мотив от прокуратурата посочват, че лидерът на ДОСТ е привлечен като обвиняем за престъпление по транспорта, в резултат на което е причинена смърт.

Междувременно се разбра, че съпругата на Лютви Местан - Ширин, се обадила на семейството, изразила съболезнования, докато той е бил в ареста, и пожелала да отиде на погребението на бебето.

Четири катастрофи с шестима ранени са станали през последните 3 години в района на кръстовището за с. Загорско, сочи справка на полицията в Кърджали. Първите два тежки инцидента, при които има един ранен, са регистрирани през 2016 г. През миналата година са станали още две катастрофи, ранените са петима. Катастрофата с Лютви Местан на разклона за с. Загорско е първата за 2019-а.

Експертиза на кръстовището подготвя и Институтът за пътна безопасност. Във вторник представители на организацията извършваха замервания. Сред първите установени пропуски беше т. нар. остров на разклона. Според експертите той не трябвало да бъде нарисуван, а изграден с бордюри, повдигнат и за него да се сигнализира по много по-различен начин. Друг проблем бил ниско поставеният знак “Стоп” на кръстовището.

АПИ и експерти спорят смъртоносно ли е кръстовището, където се блъсна МестанЗа 20 000 лева може да се премахне риска от нови катастрофи, твърдят от Института за пътна безопасност

Взеха книжката на Местан, временно. Не може и да излети от БългарияТой е привлечен като обвиняем за тежката катастрофа край Маказа

Роднините на загиналото бебе: Местан е с много връзки, да няма двоен аршин за негоКак политикът е измерил с колко се е движело БМВ-то, питат близките на шофьора Юсеин Ахмед

Местан обвиняем за загиналото бебе, напуска ареста срещу 10 000 лв. гаранцияЛидерът на ДОСТ отказа да коментира дали е виновен за катастрофата, иска обективно разследване

Местан се извини във Фейсбук, засипват го с ругатни и клетви, че е убиецПокрусен съм, написа лидерът на ДОСТ, но не получи съчувствие