Лидерът на ДОСТ Лютви Местан поднесе съболезнования към семейството, което загуби 6 -месечното бебе при катастрофата с колата на политика. Драмата се разигра в неделя около 12 часа на пътя от Кърджали за Маказа.  "Фаетон"-ът на Местан изскочи от разклона за село Загорско и отне предимство на БМВ-то, в което пътуваха съпрузи с двете си деца.

"Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките". Това написа на стената си във фейсбук Местан. Веднага след катастрофата, при която отне предимство, политикът само заяви, че единственият начин това да не се случи е той да не е бил там. 

Проявеното съчувствие обаче не е трогнало повечето посетители на страницата му, които го заклеймяват като убиец.  Много от коментарите са на турски език.

"Ей...мърша, как можа да не умреш и ти там...Убивате хората с вашите автомобили, които купувате с крадени пари от българите", пише Илия Димитров. В подобен дух са и повечето реакции под извинението на бившия председател на ДПС.

Владимир Павлов пък се заканва да блокира Кърджали със съмишленици, ако "шпионинът" Местан бъде пуснат на свобода.

Лютви Местан е в ареста в Кърджали, а полицейската му мярка "задържане под стража" за 48 часа изтича в късния следобед. Срещу него все още няма повдигнато обвинение, а дали прокуратурата ще поиска задържане за 72 часа ще стане ясно по-късно през деня, потвърди по-рано днес окръжният прокурор Желязко Стефанов.

 Разследването все още не е посочило виновен за катастрофата. „Престъплението е тежко и двама водачи са изпробвани, дали са употребили алкохол или наркотични вещества. Пробите са отрицателни. На този етап няма повдигнати обвинения”, обясни Стефанов. По случая е образувано досъдебно производство за катастрофа с причиняване на смърт по непредпазливост, за което законът предвижда до 6 години затвор.

Огледът на мястото на катастрофата вчера продължи повече от 5 часа. В помощ на дознателите се включи и следовател, изпратен от Кърджали. 

Ако Местан се кандидатира за евродепутат, ще получи имунитет и това ще спре разследването. Засега само Местан и съпартийците му изложиха своята версия за катастрофата. Пострадалото семейство отказва среща с медиите, дори и без камера. По неофициална информация, в колата, с която семейството катастрофира е имало кошче за бебе. Не е ясно дали е било използвано и било добре обезопасено

Очевидец: БМВ-то с бебето летеше с над 100 км/ч преди удара с колата на МестанЗаради хълм на фаталния разклон редовно ставали катастрофи с чужденци, които бързали за "Маказа"