18-годишният Иван от Бургас се бори за всяка глътка въздух, докато чака за белодобрна трансплантация. Местни полицаи се обединиха в помощ на момчето, което е син на техен колега. Във всички районни управления на бургаската полицията е започнала кампания за набиране на средства за Иван.

Младежът има нужда от по 2000 лева на месец за терапия.

Иван е роден с рядкото заболяване муковисцидоза, което засяга белите дробове и панкреаса. До миналата година е бил като всичките си връсници. Едно от любимите му занимания е било да играе народни танци.

"Бях доста активен. Ходих на танци 12 години, ходихме по екскурзии, отделно от това карах колело. Имах движение, но от 1 година нямам сили, нямам въздух. В момента не съм спокоен, дишането ми не е спокойно", разказа Иван Иванов пред Нова тв.

Състоянието му се влошава през зимата. Изгубил 10 килограма от теглото си и се наложило да влезе в болница.

Семейството вече получило чрез дарения пари за мобилен инхалатор, с който детето да може да излиза от дома си. Разказва, че на абитуриентския си бал отишъл с кислородна бутилка

Лекарите обаче са категорични, че се налага трансплантация на бял дроб. Дотогава момчето трябва ежедневно да приема лекарства и да преминава редица процедури, които стрували на семейството около 2000 лева месечно.

Иван остава оптимист, докато чака обаждане от Австрия, че е включен в заветния списък за трансплантации от България.

"Мечтата ми е да оздравея и да водя един по-силен живот. След това да постигна целите си със здравето, с учението", разказа момчето.