България купува уралски нефт, който за разлика от сорта "Брент", поевтинява. Това обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти в парламента.

„Българската рафинерия работи с уралски нефт. Цената му през последната 1 година няма изменение. Няма изменение на цената на акцизите, нито на ДДС. А горивата са 1 лев по-скъпи. За последните 6 месеца цената на масовия бензин и дизел са скочили с 36 и 37%”, заяви Добрев.

"Един лв на литър. Ако заредите 40 литра на бензиностанцията, в джоба на някоя офшорка ще отидат 40 лева. 3,5 млрд литра е потреблението в България. Това са 10 млн. лева на ден", каза още депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"От февруари уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел. След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин. Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев”, допълни той.

"Не знаем какво се случва на пазара за горива в България. Тези цени на горивата влизат и в цените на стоките и услугите. Миналата седмица предложихме извънредна комисия да разгледа този въпрос. Обещаха ни в петък да влезе като първа точка за разглеждане в дневния ред. Това не стана, а мина цяла седмица и Народното събрание се занимава с всичко друго, но не и с цената на горивата.

Нефтът не е поскъпнал, даже може да се каже, че е поевтинял, а в България горивата скочиха с 36-37 %, или иначе казано с 1 лев на литър. Някой прибира от нас 1 лев за всеки литър гориво", допълни Добрев.

"Това, че всеки българин плаща 1 лев на литър гориво, не предизвиква никакво вълнение в гражданите. Сигурните данни, че горивата са надценени не ни вълнува, но смяната на политическата принадлежност буди силни емоции", допълни Томислав Дончев.

„Колективното обществено съзнание с вълнение следи всички неща около парламента и съпреживява всички емоции. Това е чист театър, а какво се случва през това време? Плаща всичко по-скъпо. И тук войната няма никакво значение. Купуваме петрол на по-висока цена, няма да коментирам цената на тока и инфлацията. А тя е два пъти по-голяма от тази в останалата част на Европа.

Ако това правителство се занимава с нещо, то е единствено с неговото оцеляване", каза още Томислав Дончев.

„Горивата скачат последните шест месеца. След срещите между кабинета и Лукойл. Ние имаме внесени молби от Асен Василев в Европейската комисися да купуваме петрол. За газа обаче не може да се взима от Русия. Тоест лобираме в Европейската комисия за това, България да купува руски петрол. Взимаме го на 70-80 долара, но го продаваме на хората все едно е сорт „Брент” на 120 долара”, добави Даниел Добрев.