Монетите с малък тираж и тези, изработени от благороден метал, са най-удачния вариант за „заключване“ на средства и печалба. Изграждането на тематични колекции с всички включени редки екземпляри също предполага голяма печалба, съветва председателят на нумизматичното дружество в Пловдив Петър Неделев.

Напоследък все повече българи инвестират спестяванията си е в монети. Пандемията и галопиращата инфлация са две от причините в последните година – година и половина нумизматиците да отчитат засилен колекционерски интерес към българските монети – както юбилейните, така и всички монети от Третото българско царство.

 „Доста хора не се интересуват от науката нумизматика. Няма трайни колекционерски интереси. Те просто инвестират в благородния метал на монетите с надеждата, че успоредно с поскъпването на материала, от който е направена, ще поскъпне и нумизматичната ѝ стойност. Така те очакват реализирането на по-висока придадена стойност“, поясни Неделев.

За продаването на една монета няма правило у нас, категоричен е той. Всеки може да закупи монета от БНБ и още няколко банки, които продават юбилейни монети.

„След като монетата се изчерпа от пазара на банките, колекционерите ги държат и тук идва времето на прекупвачите. Образува се един вторичен пазар, заради който те започват да поскъпват“, допълни той.  

Напоследък и възвращаемостта на инвестицията им пък се скъсява, сочи анализът на експерти. Само за една година монета с номинална стойност на банката от 30лв. е достигнала 200лв.

Нумизматът обаче предупреждава - в случаите, в които тиражът е малък, дебне опасността от спекула с цената. Понякога отделни лица инвестират в по-големи количества, за да обявят след това свръх висока стойност.