С близо 1% е нараснал броят на работещите в Област Пловдив през юни 2018 година в сравнение със същия месец през 2017 година. 223.1 хиляди са наетите лица по трудово и служебно правоотношение към този период, като според данните заетите работни места са приблизително същото количество като в първото тримесечие на годината. Структурата на трудовия пазар обаче се променя.

Динамиката в различните икономически сфери показва свиване на работните места в няколко отрасли. По икономически дейности спрямо края на първото тримесечие на 2018 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти“ - с 8.1%, „Административни и спомагателни дейности“ - със 7.3% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5.9%.

В строителния бранш, хотелиерство и ресторантьорство и селско, горско и рибно стопанство пък са отчетени най-много нови заети работни места, като ръстовете са съответно - 10,5%, 10, 1% и 2.6%. 

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ - 32.6%, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 15.3% и „Транспорт, складиране и пощи“ - 8.0%, показва справка в Националния статистически институт. 

Най-голямо увеличение на наетите на годишна база спрямо 2017 година се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ - с 9.2%, „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6.4% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.3%.

Заплатите също бележат ръст с 3.8%, въпреки че както TrafficNews.bg съобщи областта, в която се намира вторият по големина град в България - Пловдив, остава изненадващо на задни позиции /7-мо място/ по трудови доходи, като класацията е оглавена от Област София /1118 лева средна брутна заплата/, на второ място Стара Загора /1101 лева/, Варна /1060 лева/, Враца /1057 лева/, Габрово /990 лева/ и Разград /987 лева/. В Пловдив средна брутна месечна работна заплата е 986 лева - за април 2018 г. е 989 лв., за май - 980 лв. и за юни - 990 лева.

Кои сфери са най-доходоносни в област Пловдив?

Намаление на средната месечна работна заплата не регистрирано в нито една икономическа дейност. Сферите, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна заплата, са „Финансови и застрахователни дейности“ - с 12.9%, „Строителство“ - с 10.4% и „Образование“ - с 8.9%.

По-дългосрочните паралели на годишна база показват почти същата тенденция. 

През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.2% спрямо второто тримесечие на 2017 г., като най-голямо е увеличението в „Финансови и застрахователни дейности“ - с 29.4%, „Операции с недвижими имоти“ - с 19.2% и „Образование“ - с 14.3%. 

Най-високи остават заплатите в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където средната заплата наброява 2072 лева. След тях се нареждат работещите в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, които взимат средно 1 836 лв месечно и в „Добивна промишленост“ с 1 535 лева месечно. Най-ниски пък са официалните доходи в хотелиерския и ресторантьорския бранш - средно по 639 лева, показва статистиката. Зле заплатени са и работниците, занимаващи се с други дейности вън от посочените, както и тези, които се прехранват със селско, горско и рибно стопанство. 

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата, в област Пловдив, през второто тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства със 7.7%, а в частния сектор - със 7.0%. По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 г. Пловдивска област заема осмо място сред 28-те области в страната. С най-висока средна месечна работна заплата е област София (столица) - 1 518 лв., а с най-ниска е област Благоевград - 743 лева. За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1 125 лв. - със 139 лв. или 14.1% по-висока от тази за област Пловдив.