Ще успее ли да се възстанови криптопазарът след  сривовете в последните месеци? Повечето експерти дават обнадеждаващи прогнози относно бъдещето на криптовалутите.

Цената на биткойн показва същото поведение, както при формирането на края на мечия пазар през 2018 г., твърди Майк Макглоун, старши стратег във Bloomberg Intelligence.

Експертът посочи спада на текущата цена на първата криптовалута спрямо нейните пълзящи средни за 50-седмичните и 100-седмичните периоди от рекордните стойности и прогнозира ръст на биткойн през следващите 6 месеца

През 2018 г. биткойн падна от $16 000 през януари до $3 200 до средата на декември, само за да се върне до $13 000 през следващите 6 месеца.

Специалистът отбеляза, че пазарът на цифрови активи е стигнал до момента на истината.

„Биткойн или е на прага на един от най-големите бичи пазари, който ще започне през втората половина на годината, или мнозина ще започнат да признават, че цифровите активи са се превърнали в неуспешен експеримент. Аз вярвам обаче, че популяризирането на криптовалутите ще продължи“, каза Макглоун.

Експертът сравни падането на крипто пазара през първата половина на годината със „спукването на dot-com балона от 2000-2002 г. Елиминирането на ливъриджа беше характерно за всички рискови активи през този период, добави той.

През юни Макглоун прогнозира консолидирането на първата криптовалута като актив за спестявания, а в началото на годината старшият стратег на Bloomberg каза, че цената на цифровото злато може да се повиши до $100 000 през 2022 г.

Друг популярен крипто анализатор и трейдър не очаква биткойнът да достигне нови исторически върхове вероятно още две години.

Известният като „Kaleo”  анализатор сподели в Twitter, че биткойнът ще се търгува в страничен диапазон, като се казва, че се намира в пазар на крабове. Трейдърът предвижда движение в този диапазон, преди активът да експлодира до нов исторически връх вероятно след халвинга в началото на 2024 г.

Според Kaleo водещият криптоактив вероятно ще се колебае между $16,000 и $30,000 в следващите пет месеца, преди да стартира рязко движение нагоре.

„Най-вероятният път оттук нататък е да видим установен базов диапазон между $16,000 и $30,000, който в крайна сметка се разрешава около декември, когато цената най-накрая пробие над диагоналната съпротива на високите времеви рамки.

Очакваме няколко месеца на бърз, пресилен растеж в началото на 2023 г., който няма да доведе до нов исторически връх. Ограничаването някъде към $50,000 е по-разумно, но този растеж би трябвало да има свързан с него мини алткойн сезон.

Следващите около 18 месеца до следващия халвинг през март 2024 г. се определят от пазар на раци, който се задържа над логаритмичната подкрепа на висока времева рамка.

Докато Биткойн остава в пазара на раците, започват да се появяват нови алткойн разкази и пазарът на NFT [non-fungible token] започва да набира скорост”,
прогнозира трейдърът.

Той твърди, че Биткойн ще достигне нов исторически връх от поне $110,000 в месеците след следващия халвинг.

„В края на 2024 г./началото на 2025 г. най-накрая ще видим нов исторически връх на Биткойн и шестцифрена стойност на BTC.”

„Искам да поясня - мисля, че биткойнът ще се изкачи по-високо от 110,000 U), но дори и това да е всичко, което ще видим... това все още е 5 пъти повече от текущите цени за по-малко от две години и половина. Това изобщо не е лошо. Може дори да е достатъчно, за да изпревари инфлацията.”
завършва Kaleo.