Ало-ало, чуваш ли ме… Непрестанно и набиващо се.

Ало, мамо, Стоян е! Как си?… кънтеше някога из панелките.

Една непрестанна телефонна любов, която не секва и днес, улисани в ежедневието си, залепени за смартфона.

Но тогава мобилни телефони нямаше, имаше едни пожълтели апарати с шайба – пъхаш пръста в кръгчето с номер, завърташ. Пъхаш, завърташ и чакаш да ти вдигнат… по веригата.

Тези времена отминаха безвъзвратно, така както мина безвъзвратно и времето на комбинатите – гордостта на социалистеческото строителство. Такава е съдбата и на телефонната фабрика в София.

Някога хиляди тук са влагали знанията си, за да може Стоян да се свърже с майка си, сега обаче е пустош – хората отдавна ги няма, машините отдавна са предадени за скрап, сал сградата стои.

Сега обаче помещенията на телефонния завод са обявени за продан, за общо над 3 070 800 лева от частен съдебен изпълнител. 

Те се намират в район Илинден на ул. "Кукуш" 1, където сега се помещават производствените цехове на компанията "Ентел ТТТ" АД.

Фирмата е наследник на телефонния завод, който е създаден през 1936 година за производство на телефонни апарати и телефонни централи. В продължение на повече от 60 г., с телефонните централи, които произвежда, участва в реализирането на най-крупните телекомуникационни проекти на обществени и учрежденски (ведомствени) далекосъобщителни мрежи в България, Русия, Германия и др. 

Правели дори пощенски кутии в него



Продуктите, които произвежда фирмата са с национална значимост, а именно гама телефонни кабини за обществени телефонни апарати по собствена разработка и патент за промишлен дизайн, гама цифрови монофазни статични електромери и LED продукти.

Клиенти на завода са били електроразпределителните предприятия, общинските администрации, Българските телекомуникационни компании и фирми, занимаващи се с поддръжката и експлоатацията на уличното осветление в страната ни.

Произвеждали и улични пейки и кошчета за отпадъци

Някои от уличните лампи, заобикалящи ни и до днес са произведени именно там.

Голяма част от тророарните предпазни парапети, разположени до ден днешен като ограничители между платната на големи булеварди също са произведени там.

Сегашната производствената база на фирмата се намира недалеч от центъра на София. В момента за продан са обявени поотделно 4 имота, находящи се на територията на бившия телефонен завод.

Поотделно се продава обособена на трети етаж на северен производствен корпус част, със застроена площ на етажа 1628,58 кв.м., включваща топла връзка север-юг с площ 323,94 кв.м., северен производствен корпус с площ 1220.10 кв.м. и топла връзка изток-запад с площ 84,54 кв.м. Първоначалната цена за този производствен имот е 612 000 лева.

Също така поотделно се продава в сутерен южен корпус помещение от 231,24 кв.м. за 108 000 лв. 

Третият производствен имот, който се продава на ул. "Кукуш" 1 е с площ от цели 13 783.00 кв. м., с начин на трайно ползване: за друг вид производствен, складов обект, а цената от която стартира търгът за него е 1 530 000 лв.

Четвъртият е недвижим имот с площ по скица от 3483 кв. м., отреден "За озеленяване", на цена от 820 800 лв. 

Всеки, който ще наддава, посочва предложената от него цена с цифри и думи, и подава предложението си с квитанция за внесен задатък в запечатан плик. Наддавачът може да направи само едно наддавателно предложение. Взискателят не внася задатък, ако вземането му надвишава неговия размер.