Български превозвачи сигнализираха, че близо 300 камиона са блокирани на турския граничен пункт "Капъкуле".

Причината е в новата система за събиране на пътни глоби и тол такси, наложени на чужди граждани по време на престоя им в Турция. Те се начисляват с наказателна лихва и задължително се изискват при опит за преминаване на границата.

Българските превозвачи недоволстват, че за да напуснат Турция, трябва да плащат глоби, за които не знаят кога и защо са наложени.

"Взимат едни пари за глоби. За нас не е ясно тези глоби за какво са. Тук ни дават един документ, плащаме 4000 лири. Нито ни дават фактура за какво са платени тези пари, спират камиона на границата и казват: "Трябва да платиш 4000 лири", и няма гаранция, че за камиона на следващото влизане в Турция пак няма да искат 4000 лири, защото те не са обяснили първия път за какво са ги искали тези пари. Като не се платят парите, камионите стоят. В момента колеги има много, около 300 камиона стоят на границата, половината колеги нямат пари и чакат, а камионите не се пускат да излязат", коментира пред БНР международният шофьор Димитър Димитров.

Шофьор от Ямбол e бил спрян, тъй като имал натрупани 39 глоби с общ размер 1132 лири, което се равнява на около 340 лева. Те са за това, че не е плащал за магистралите, по които е пътувал. Оказва се, че най-старата му е от 2016 г., пише „Монитор“.

Трети ден ситуацията на границата е неясна. Превозвачите се готвят за протест и настояват за среща на министрите на транспорта на България и на Турция.

От Министерството на външните работи предупредиха преди три дни, че ако не е възможно плащане на място, турските власти могат да задържат автомобила на паркинг на границата.

Генералното консулство в Одрин е готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащане на глоби и такси на граничните пунктове в Турция. Това съобщиха от МВнР.

Срещу платените санкции от турската страна се издават съответните квитанции. Предявената за плащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена, поясняват от външното ни министерство.

Наши тираджии плашат с блокада границата с Турция, комшиите надуват 20-30 пъти глобитеЗа нарушение, което се санкционира с 60 лири, на Капъкуле ти искат 13 200 лири, гневят се шофьори

Наши шофьори се прибират пеша от Турция! Комшиите с нов ред за глобите: плащаш или оставяш колатаНа компютрите на митничарите изскачат всички задължения на водачите заради прегрешния на пътя или неплатени тол такси

Турски митничари спират всички с български регистрации на "Капитан-Андреево" и пишат глобиКъм момента има спрени над 200 коли, а на граничния пункт е хаос