От четвъртък нито една кола няма шанс да влезе в България през граничните пунктове с Турция, ако има неплатени глоби за нарушения на пътя или дължими тол такси. Това  обяснява и струпването на над 200 автомобили с българска регистрация на ГКПП Капитан-Андреево- Капъкуле  вчера, за което TrafficNews съобщи. 

Много ог шофьорите се оплакаха, че трябва да платят глоби от порядъка на 1000-2000 евро, за да се приберат в родината. Едва днес от Външно министерство предупредиха официално за новия ред по границата.

"Територията на Турция не може да бъде напусната, без да бъдат платени евентуални глоби по Закона за движение по пътищата и дължимите тол-такси, съобщи ведомството на Екатерина Захариева, като се позова на генералното ни консулство в Одрин. Това е факт от 11 април тази година.

Ако дължимите суми не са платени на друго място, издължаването става на граничните пунктове при излизане от страната. Задълженията излизат на компютрите на митническите служители, като те могат да се платят освен с пари в брой така и с кредитни и дебитни карти.

Кошмарният сценарий е, ако провинилите се шофьори нямат дължимите суми. Тогава техните коли се оставят на наказателен паркинг до ГКПП, докато глобите не се платят. Вече има няколко случая на българи, принудени да зарежат автомобилите и да се приберат пеша у нас, докато намерят нужните пари, научи  TrafficNews.

"Във връзка с въведената нова система за незабавно плащане на наложените глоби е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция", съветват от Външно.

Турски митничари спират всички с български регистрации на "Капитан-Андреево" и пишат глобиКъм момента има спрени над 200 коли, а на граничния пункт е хаос