Турски митничари спират коли и камиони с български регистрации на ГКПП "Капитан-Андреево" и им пишат глоби за по 1000-2000 евро.

Към момента има спрени над 200 коли, а на граничния пункт настъпи хаос. Причините за разиграващата се ситуация не са известни. Засега единствено им е казано, че има нов закон, който е влязъл в сила преди няколко часа.

Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле е разположен на българско-турската граница в близост до българското село Капитан Андреево на левия бряг на река Марица. Наблизо се намира ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион, чрез който се осъществява връзка с Гърция.

Граничен контрол се извършва както на автомобилния, така и на железопътния транспорт. Паралелно на шосейния път е изграден железопътен, като гранични гари са Свиленград на българска и Капъкуле на турска територия.

ГКПП е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през Античността е преминавал римският път Виа Милитарис.

Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата, тук протича по-голямата част от търговията между Турция, Иран и Сирия, от една страна, и страните от Европейския съюз, от друга страна. От 2005 г. е забранено преминаването на ГКПП от пешеходци.

ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е сред най-големите и натоварени в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него – по данни от 2008 г. Той е вторият по натовареност сухопътен граничен пункт в света и най-натовареният в Европа.

Очаквайте подробности!