"Стимар ЕООД" е фирма, произвеждаща реактивни мощности. Сред производствения им капацитет са кондензаторни батерии, капацитивни контактори, високоволтови кондензатори, уреди за мълниезащита.

Произвеждали и компенсационни реактори на капацитивна енергия, токоограничаващи реактори.

Защо се компенсира реактивната енергия?

Делът на реактивната енергия в общото потребление на енергия определя икономичността и екологичността при пренасянето, разпределението и използването на електроенергия.

Когато се произвежда в централите, реактивната енергия, натоварва допълнително преносната, разпределителната мрежа, трансформаторите и прекъсвачите с реактивен ток, това води до:

- влошаване качеството на енергията
- увеличава загубите в преносните съоръжения
- увеличава се пада на захранващото напрежение
- увеличава топлинните загуби водещи до стареене на изолацията и аварии
- некомпенсираната реактивна мощност създава реактивен ток, който натоварва допълнително съоръженията, увеличава
- капиталовите разходи и намалява надеждността и качеството на електрозахранването.
- увеличават се престоите
- увеличава се отделянето на парникови газове от централите
- заплаща се санкция на Електроразпределение за преноса на реактивната енергия

Върнатата в мрежата реактивна енергия (или генерираната капацитивна) се заплаша по цена, равна на средната цена на активната енергия от предходната година. Потребителите, произвеждащи електроенергия от възобновяеми енергийни източници или по комбиниран начин, уреждат въпросите, свързани със заплащане на реактивната енергия с индивидуални споразумения.

"Стимар" е именно фирмата, която години наред се е грижела за компенсацията на тази енергия и са спестили милиони на всички браншове от възможни загуби.

В момента фирмата е потънала в задължения и частен съдебен изпълнител продава производствения им имот за 2 160 560 лева.

Той е цели 4800 кв. метра и се намира в София, кв. "Надежда", ул. "Рожен". Отреден е "За чисто производство, складове и администрация".

Продава се заедно с изградените в гореописания урегулиран поземлен имот складова база и офис с разгъната застроена площ от 1178 /хиляда сто седемдесет и осем/ кв. м., разположени на два етажа.

На първия етаж има входен навес, фоайе, стълбище към втория етаж, шоурум, кафене, експедиция клиенти, каса, ел. табло, две помещения за персонала, бюфет, складово помещение, помещение за зареждане, машинно-ОВ и експедиция за магазини, а на втория има шест броя офиси, вътрешно стълбище от първия етаж, коридор, стая за секретар, стая за управител, стая за зам. управител, заседателна зала и две помещения – баня-тоалетна.

Към имота спадат и второстепенна постройка-навес със застроена площ на навеса от 496 /четиристотин деветдесет и шест/ кв. м. и друг такъв навес със застроена площ от 95 кв. м.