Забраната за дърводобив заради африканската чума по свинете в Пловдивско няма да доведе до проблеми със снабдяването с дърва за предстоящия отоплителен сезон. Това уверяват от Регионалната дирекция по горите в Пловдив, съобщава БНТ. Същевременно обаче търговци прогнозират поскъпване на материала за огрев.

Припомняме, като част от борбата с чумата по свинете бяха забранени дърводобивът и събирането на гъби и билки на площ от 200 кв. км в Перущица, в части от държавните горски стопанства "Пловдив" и "Тракия", както и в 27 частни гори. Ежедневно се проверява дали забраната се спазва.

Освен от Пловдив местните търговци зареждат дървесина и от други райони на страната. До кметствата и частните кооперации в областта вече са изпратени писма да се предприемат мерки за снабдяването на населението с нужните количества.

По думи на директора на Регионалната дирекция по горите в Пловдив инж. Мирослав Димитров хората, които не са снабдени с дърва по списъците от кметовете, ще бъдат пренасочени в други части на стопанството.

Най-силно търговците са притеснени от забраната за добив в Родопите, която е за срок от 2 месеца, а отоплителният сезон наближава.

Очакванията на бранша са за недостиг и поскъпване на цените на дървата.