Едно от най-апетитните и централни заведения в Пловдив се отдава на търг, научи TrafficNews.bg 

Става дума за помещението на гърба на Партийния дом и Пловдивската филхармония, което от години е основен обект на веригата ресторанти "Кухнята на Рая". 

Без оглед, че съдбата на цялата конгломерация от сгради на площад "Централен" остава неясна, след като бе направена сериозна заявка за бутането ѝ, Община Пловдив е инициирала търг, касаещ наемането на етажа на заведението за срок от 5 години. 

Ресторантът попада в публична общинска собственост на Пловдив, за разлика от други части в имота, които са държавни. Кметът Иван Тотев неколкократно предлагаше сагата с концертна зала, която е стопанисвана от Министерство на културата,  да бъде разрешена чрез разширяване на пространството към задната част на сградата, тоест даването именно на този имот за целите на създаване на оркестрина и за поместване на нужните сценични конструкции, за да може да бъде използвана за оперни спектакли. 

Към момента обаче няма отговор на въпроса дали зданието ще остане дом на Пловдивската опера или ще се търсят други варианти за зала, нито има категорично решение за целия сграден ансамбъл - дали ще продължава да съществува в този си вид, ще бъде реновиран или част от него ще бъде премахната. 

Нивото със статут на заведение е с площ от 579,12 кв. м., а началната тръжна цена, обявена от градската администрация е 3475 лева без ДДС. Наддаването ще бъде публично и ще се състои на 9 януари 2019 година, като всички участници ще могат да правят крачки от по 200 лева в борба за наемане на помещението за следващите 5 години. 

За целта кандидатите трябва да внесат депозит за участие от 7700 лева, както и да платят 200 лева за тръжната документация. 

Най-вероятно фирмата, стопанисвала имота до сега, ще пожелае да го запази, но по време на открития търг ще стане ясно дали има напористи кандидати и други инвеститорски намерения, които да я изместят.