Невероятно, но факт: до 2500 евро може да стигне наемът за двустаен апартамент в Студентски град! Такава оферта имаме и я предлагаме, казаха за TrafficNews от Imoti.net. Става въпрос за двустайно жилище на партера, което е със собствен двор. Най-вероятно по тази причина наемната му цена скача толкова, коментираха още от агенцията.  Оттам не уточниха какво е обзавеждането на „златния” апартамент. Може би чинията в тоалетната е позлатена, а рамките на огледалата са със скъпоценни камъни. Или пък в него е живяла звезда като Азис, коментираха зевзеци.

Иначе най-евтино може да се наеме двустайна квартира  в „Студентски град” за 230 евро.  За последната година средната наемна цена за такъв тип жилище, което е най-предпочитано от студентите,  е нараснала с почти 17%, до 6,8 евро/кв.м.  

В момента търсенето е най-голямо, тъй като до началото на академичната година остава малко повече от месец. Освен „Студентски град”, друг предпочитан район е „Овча купел”, който е близо до Нов български университет.

Данните на Imoti.net сочат, че началната цена на двустаен обзаведен апартамент започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м. Цената се определя от типа строителство, локацията и обзавеждането.

В другия привлекателен за студентите район – „Овча купел“, също има ръст от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент за своите деца.

Жилищата в „Студентски град” обаче продължават да поскъпват, като за година ръстът е с 10%. За най-масовия тип апартаменти в района цените в момента достигат до 1048 евро/кв.м.

Малко по-евтино е в „Овча купел” – квадратният метър там върви между 900 и 930 евро/кв.м.