Старозагорски производители на череши изсипаха част от своята продукция на АМ „Тракия“ край града на липите. Те протестират срещу ниските изкупни цени на черешите.

Протестиращите заявиха, че ако не се увеличат изкупните цени на плода отново ще заминат за чужбина, за да участват в прибирането на реколтата там. По думите им сега килограм череши се изкупува по около 80-85 ст.

През тази година няма свръхпроизводство, има увеличаване на площите с череши с 12 000 декара, коментира зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Той присъства на протеста и разговаря с берачите. По думите му за всеки декар производителите получават по 272 лв. субсидия, държавата ги подпомага с близо 44 на сто.

"20 на сто от собствениците на черешови градини нямат договор с никого", посочи още Цветан Димитров. Той е категоричен, че ако има проблем, той ще бъде решен и припомни, че и през миналата година са изплащани компенсации от държавата на производители на череши.

Изкупните цени са казус, за който земеделското министерство търси решение и от Селскостопанска академия, изтъкна още зам.-министърът.