Президентът Росен Плевнелиев днес се включи в дискусия за пазара на недвижимо имущество, организирана в Пловдив. Една от първите обсъдени теми на конференцията „Тенденции на имотния пазар и опита на Европа“ бе за очакваните промени в икономиката на световен мащаб, както и предполагаемия балон при имотите в България.

Модераторът на форума, икономистът Владимир Каролев, не пропусна да попита именно Плевнелиев дали не се притеснява от факта, че градовете се пренасищат с жилищни площи предвид индикациите за криза.

„Имам своите притеснения. Добре е да погледнем назад, за да разберем какво ни очаква. Днес цените в Докторската градина в София са 5000 евро на кв.м., колкото бяха през далечната 2008, преди да се сгромолясат. Лозенец беше 2500 евро/кв.м. Като дойде кризата, цените в Докторската градина слязоха на 2000 евро/кв.м., а в Лозенец на 1000 евро кв./м. Ако погледнем самото ценообразуване, си казваме „добре, де“, беше ли балон това през 2008 – „да“. Ама цените днес са точно там, където бяха през 2008 година, специално в Residential, специлно в София. Защото други пазари са осъдени да се развиват добре и устойчиво. Ако аз имах пари в момента, не бих ги инвестирал в Residential в София, защото цените ще се коригират“, посочи Плевнелиев.

Президентът се обърна към САЩ, като изтъкна, че в момента тя е на топ пикови нива в развитието си, но действията на големите играчи – инвеститори, акционери, строители и бизнесмени на пазара са изключително показателни за това, че ни очаква криза.

„Голяма част от инвеститорите в много големи компании подготвят огромни портфолия за продажба, за да генерират по-голям кеш, който да ги подготви добре за следващата криза. Да го кажа в прав текст – американските инвеститори вече не правят пари от покупката на недвижимо имущество, а продават, за да направят големите печалби преди следващото завъртане на синусоидата. Това означава, че трябва да се подготвяме за по-тежки времена в имотния сектор, защото Европа ще е следващата. Не мога да ви кажа, че напред има розови облаци и че всичко е добре“, коментира Плевнелиев.

Той обърна внимание, че България е част един от глобален цикъл, но същевременно има забавено и консервативно развитие, което я отличава и според него това е плюс, тъй като ще даде по-голяма устойчивост на страната по време на размирните процеси, които се очакват.

„Ако започнат да духат големи и тежки ветрове отгоре, а това е възможно да се случи в следващите 18 месеца, консервативността на българските инвеститори и ниските цени, които има в строителството все още, ще ни предпазят да останем стабилни и да продължим напред“, все пак оптимистично оцени хоризонта на България Плевнелиев.

„Недвижимият пазар България се движи много по-устойчиво от преди голямата криза през 2008. Вероятно някой сега ще каже, че в София в момента има проекти за около 1 милион кв.м. нови офис площи, кой ще ги напълни? Но същевременно в момента вероятно няма и 1 кв.м. свободна офис площ в София. Трябва да си даваме сметка, че има индустрии, които през това време България създаде, които дърпат нещата много и здраво напред. Големите купувачи на недвижимо имущество у нас днес са българи, в България има средна класа от хора, които започнаха устойчиво да теглят кредити и да купуват“, обясни президентът.

Той посочи, че това до голяма степен се дължи на факта, че се създадоха и развиха три индустрии, които движат пазара напред – аутсорсинг индустрията, автомобилната индустрия и IT индустрията.

„В аутсорсинга днес имаме 55 хиляди работни места, заемани от хора, оставащи в България, получаващи добри заплати и купуващи. Нашите домакини – Пловдив, са символ за това, тъй като градът успя много силно да навлезе в схемата на аутсорсинг индустрията“, посочи той и изброи големи компании, които имат колцентрове у нас.

Специални гости на конференцията бяха италианския посланик н. пр. Стефано Балди и Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия България“, които откриха събитието.