Държавата  прехвърли дела от 49,63% в собствеността на “Международен панаир Пловдив” АД на общините Пловдив и Варна. Това стана с решение на правителството днес. Община Пловдив получава 11 607 385 акции, които са 20,63% от капитала на дружеството, а община Варна - 16 314 400 броя акции, които са 29% дял. Мажоритарният дял от 50,39% е на “Пълдинг Туринвест” на Георги Гергов. Той коментира, че след прехвърлянето на акциите панаирът ще стане по-мобилен.

Бизнесменът имал общ проект с община Варна за изграждане на двуетажен изложбен център върху 3 дка в центъра на морския град. Теренът е на Гергов, но е върху археологически разкопки. “Вече четвърта година работим по проекта. Не можем да се разберем с министерството на културата и собствениците на съседните парцели”, уточни Гергов, съобщава 24 часа. 

Идеята била на първия етаж в бъдещия артцентър старините да се експонират под стъкло. На втория етаж пък се предвижда да се организират пътуващи изложби по различни теми, които биха заинтригували курортистите.

От Министерството на икономиката казаха, че прехвърлянето се прави по искане на общините. Изнесена изложбена палата е мотив в становището на кмета на Варна Иван Портних. Предвиждат се изложбени щандове и съвместни инициативи за увеличаване на международното участие в панаира. 

В същото време депутатът Спас Гърневски съобщи, че сделката с Пловдивския панаир е дадена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Това е станало с единодушно решение на парламентарната комисия за борба с корупцията, на която бившият кмет на Пловдив е член. "Гласуваха всички членове, включително и двамата депутати от БСП Милко Недялков и Кристина Сидорова, на които им прави чест", отбеляза Гърневски пред "24 часа".

Това всъщност е декларацията, която общинският съвет в Пловдив прие на 10 януари 2016 г.", припомни Гърневски. В качеството си тогава на общински съветник той изнесе доклад, според който общината е ощетена от смесеното дружество "Пълдин туринвест". То беше създадено между градската управа на Пловдив и Георги Гергов и одобрено от местния парламент през 2005 г. По думите на Гърневски общината е загубила имоти за 150 млн. лева, които са били апортирани. "Всичко това е станало между 15 юни 2006 г. и 19 април 2007 г.", твърди депутатът. Имотите са в Стария град, около панаира и хотел "Санкт Петербург". "До дни ще бъде избрано цялото ръководство на КОНПИ и се надявам да се заеме сериозно с този случай. Настояваме за сериозна проверка", каза Гърневски.

Георги Гергов коментира, че сделката с Пловдивския панаир е потвърдена от всички съдебни инстанции, включително и от Върховния касационен съд. "На Спас Гърневски това му е политиката, в противен случай е политически труп. С това стана депутат", заяви Гергов, който притежава над 50% от международния изложбен център. Той не се притеснявал, че КОНПИ е сезирана. "Нека направят проверка, но няма да излезе нищо", каза бизнесменът.