Кубик сухи дъбови дърва за огрев удари 100 лева. Поскъпването преди есента хвърли в ужас хиляди пловдивски семейства, които се отопляват с твърдо гориво. От градската управа съветват домакинствата да ползват сухи дърва, съобщава „24 часа”.

 От една страна греят повече, а от друга - по-малко замърсяват въздуха. "За да изкараме зимата, са ни нужни 7-8 кубика дърва. Това са 800 лева. Отоплението ни излиза много солено", пресмята Мария Драганова, чието семейство открай време се топли на камина с водна риза. Жената припомни, че м.г. дървата са били 70-75 лева, а по-миналата - 65. "На какво се дължи този драстичен скок. Вероятно това е политика на общината да ни откаже да се греем с дърва. А топлината на живия огън е несравнима", казва Драганова. Все пак споделя и неудобството да пренасяш дърва до 7-ия етаж, а на сутринта да чистиш пепел.

Пловдивско семейство в район "Западен" успяло да се сдобие с букови дърва и в неделния ден ги прибираше в избата. "Продадоха ни ги не на кубик, а на палети. Единият е 85 лева. Не са евтини и те, защото нямат тази жар, която дава дъбът", коментира пенсионерът. Заради поскъпването мнозина са се ориентирали към климатици.

Магазините за продажба на такава техника са залети от поръчки. Работниците им не смогват да ги монтират.

 "Хората търсят уреди среден клас - около 1500 лева. Има и от 600, но мнозина казват, че не са толкова богати, за да си купуват евтина стока", сподели продавачка от магазин за климатици. По думите й, ако сега си поръчаш, най-рано в началото на октомври ще могат да ти го монтират.