Впечатляващи, модерни, екологични и иновативни - това са сред характеристиките на камиони, автобуси и специализирани превозни средства, които са представени на 5-тото издание на TRUCK EXPO 2022 в Международен панаир - Пловдив. 

Най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия у нас представя новите продукти и специализирани технологии на водещите световни брандове тежкотоварни автомобили, като BMC, DAF Ford, Isuzu, Iveco, Mercedes-Benz, Renault, Scania, Volvo.

 На изложбена площ от 12 хил. кв.м. са разположени 100 бранда на 40 фирми, сред които най-новите модели, технологии и оборудване в категория N1, както и от производителите на ремаркета и полуремаркета, хидравлични системи за товарни автомобили, оборудване и екипировка.

Днес форумът беше официално открит от министър Гроздан Караджов, а посетителите могат да се запознаят с приноса на автомобилните производители за осигуряването на безопасен, икономичен и чист транспорт през следващите два дни, до 18 юли включително. Караджов направи и обиколка на най-иновативните щандове. 

Караджов от откриването на TRUCK EXPO в Пловдив: 125 млн. ще отидат за изграждане на зарядни станцииПоказват най-модерните камиони, автобуси и специализирани превозни средства на водещите световни марки

Още в първия ден на изложението бе представена една от големите иновации в сектора - международният камион на годината DAF XF. Влекачът е с усъвършенстваните аеродинамика и силова линия, а едно от най-значимите подобрения е премахването на така наречената „Мъртва зона“, чрез системата от динамични дигитални камери, които заместват огледалата, съчетани с „революционната“ ъглова камера. 

"Това е най-новата генерация и е уникална на пазара. Има невероятна аеродинамика и видимост, както и економия на гориво. Чрез новата технология за система от камери можем да премахнем частично или изцяло добре познатите тривиални огледала", посочи Димитър Петров и допълни, че дигитализираният влекач е преминал полеви тест в Европа с ремарке на Schmitz Cargobull – EcoFlex. 

Изключителен конкурент на влекача е екологичния влекач от силовата линия Scania Super, който върви по пътя към "нулеви емисии" заради двигателя си от ново поколение. 

"Това е влекач от най-ново поколение и е вторият, който се намира на територията на България. Двигателят е с тотално нова технология, която води до 8% икономия на горивото. Предвид високите цени на горивата, а и екологичните регулации, иновативната ни линия създава съвсем нови перспективи за тежкотоварната индустрия", подчерта кънтри мениджърът за България Даниел Николов. 

На щанда може да бъде видяна и най-новата придобивка на българския футболен клуб "Лудогорец". Модерният автобус е закупен от тима едва преди месец и все още не е брандиран. Обиколка в него показва, че футболистите със сигурност ще се наслаждават на комфортни пътувания. Всяка седалка е оборудвана с личен "buspad", който разполага с всички функционалности на стандартните таблети. 

На щанда на Mercedes benz пък бяха показани и 100% електрически автомобили. 

"Безспорно най-атрактивен е новата електрическа EQV. Това е най-луксозният пътнически ван на пазара и е 100% електрически. Иначе един от най-иновативните продукти е Fuzo canter - камион до 3,5 тона, изцяло за градска дистрибуция. Очаква се и негова електрическа версия, но ще излезе до година, година и половина. Сред електрическата ни гама е и eSprinter", посочи Даниел Манолов.

Посетителите ще могат да изпитат емоцията да седнат зад волана на товарните автомобили и да разгледат инженерни разработки и дизайн в специална тест-драйв зона. Разнообразие от презентации и събития в рамките на изложението ще представят най-актуалните новини от индустрията. Най-нетърпеливите ще могат да се докоснат и до всички съпътстващи продукти и услуги, събрани на едно място - от водещите фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари и консумативи, до финансови услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании.

Организатор на форума е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).