Една и съща лекарствена помада се предлага с няколко вида състав, според това къде е рекламирана. Това установи проверка на TrafficNews, след като екипът ни тръгна по следите на измамниците, боравещи с кражба на самоличност и измамни реклами, за да продават стоката си. 

Става дума за продукта за стави "Hondrostrong". Медията ни вече разказа за един от методите на реклама - фалшиво интервю с фалшив немски топ лекар с фалшива снимка на руския държавник. В цитирания рекламен материал с "експертно интервю" става ясно, че помадата за лекуване на всички ревматологични заболявания съдържа себе си цял наръч от магьоснически съставки - екстракт от рога на марал, змийска отрова и мазнини от акула.

Вижте повече за измамата тук:

Фалшив доктор мами пациенти с лекарство... от рога!Фейка на "медицинската" пропаганда достигна нови висоти чрез престъпление срещу болни и здрави

Бърза проверка обаче показва, че в други сайтове, рекламиращи същия "магичен крем", съставките на абсолютно същата "панацея" са... други. 

В един от онлайн магазините, в който се предлага "Хондостронг" пише, че той е съставен от Екстракт от апитоксин (пчелна отрова), Екстракт от сока на листата на джел – със силно изразено антимикробно действие, Екстракт от азиатска зеленоуста мида – този екстракт е наситен с полезни за ставите елементи, има подхранващо и регенериращо клетъчните тъкани действие. В следващ сайт съставките стават коренно различни - екстракт от Мента (Ментол), Екстракт от Терпентин (Борова Смола и Кора), Екстракт от Червен Пипер (Капсаицин), Камфорово Етерично Масло, Екстракт от Конски Кестен, Етерично Масло от Евкалипт. В трети сайт път е записано, че лекарството е на база само "редки зелени миди". 

Подходът във всички рекламни сайтове е еднотипен - освен фалшивото интервю, използване на измислени авторитети, които да "легализират" невероятните качества на продукта, подправени коментари от "доволни клиенти", изчерпателна информация за проблемите със ставите и тяхното лечение, използване на прийоми от типа "космонавтите са го ползвали преди 70 години", "произвеждаме лимитирани количества по тайна рецепта" и т.н. 

Репортер на TrafficNews опита да поръча продукта. Това става чрез въвеждане на имена и телефон в по поле в някое от всичките сайтове. Пробвахме това чрез интервюто с мнимия д-р Шнайдер. 

След няколко часа с нас се свърза мъж, който говори развален български с руски/украински акцент. Той обясни, че лекарството се произвежда в Германия, напълно натурално е, д-р Шнайдер лекува стотици хора ежедневно с него. Препоръча ни и доза - минимум 6 опаковки. След това ни предложи изключителни промоции "само за нас", които веднага трябва да потвърдим, защото утре ще е късно. Държаха ни на телефона над 10 минути с желания за покупка. 

Предложиха ни да ни пратят продукта от Германия с куриерска фирма "Спиди" лекарствата до адрес с наложен платеж. Всички уточняващи въпроси, касаещи офис в София, който ни беше обяснено, че има, бяха избегнати ловко от нашия телефонен консултант. 

Обаждането бе извършено от софийски номер. Проверка на TrafficNews показва, че измамниците оперират основно на руския пазар, тъй като има десетки предложения на този език. В част от рекламните материали на продукта в България дори е описано, че го разпространява фирма, ситуирана в Киев, Украйна - "Гранада" ООД. Така фирма не фигурира в българския търговски регистър. Няма и следа от официални данни за търговец или производител, нито възможност за контакти. Онлайн измамите по правило са трудно проследими и доказуеми, а процедурите тежки и тромави. А когато става дума за здравето на гражданите, както и за правото на информиран избор, би следвало законът да е твърд и непреклонен. 

TrafficNews изпрати информация за нелоялната, противозаконна и потенциално опасна кампания по промотиране и продажба на неизвестния продукт за стави към Министрство на здравеопазването, Комисия за защита на потребителя, Комисия за защита на конкуренцията и Прокуратурата. В случай, че някой от държавните органи се самосезира или даде становище по случая, то ще бъде отразено в медията ни. 

*Такъв доктор Боян Боянов, хирург от висока категория, не съществува

 

* Д-р Томас Шнайдер не съшествува, Берлинския център по ревматология и неврология не съществува, Българския център по ревматология не съществува, а използваната снимка на мнимия доктор е на Павел Астахов - известен руски държавник, адвокат и бивш съветник и комисар по правата на детето в Русия. 

* Абсурдни прийоми за убеждаване на клиенти