Известен немски лекар се произнасят за българската ревматология и твърдят: "Българите с болни стави никога няма да оздравеят. Когато видях българската медицинска статистика, косата ми настръхна. Знаете ли коя е най-честата причина за инвалидност в България? Това не е нито рак, нито СПИН, нито диабет, а артроза! Най-простата артроза, която в Германия се лекува за 2-3 седмици с едно евтино лекарство, в България води до инвалидност!". Те го твърдят не просто пред български медии, но и пред немски. 

С такива впечатления ще останете, ако прочетете "експертно" интервю на д-р Томас Шнайдер. Внушенията обаче са чиста измама, и то на гърба на болни и здрави. 

Интервюто на фейк лекаря има своята крайна покупателна цел, а именно промоционален чудотворен крем, с който само сега до изчерпване на количеството можете да се сдобиете срещу 69 лева. /дискаунт от 138 лева/. Съставките на лекарственият крем са наистина необикновени, като изкарани от магьосническа книга за отвари - екстракт от рога на марал, змийска отрова и мазнини от акула.

"Договорихме се с Българския център по ревматология относно възможността да се разпространява това лекарство до всички в България, които имат проблеми със ставите. Както виждате, Hondrostrong е помогнал на хиляди български граждани да си върнат подвижността и да се отърват от болката почти безплатно! Вие също може да бъдете сред тях", споделя д-р Шнайдер. 

Интервюто-обява се рекламира усилено в социални мрежи чрез сайт за "мед новини". В преамбюла към интервюто се разказва как д-р Шнайдер бил в България и останал втрещен от начина на лечение на у нас на ревматологични заболявания. Най-отгоре е сложена негова снимка, както и визитката му - ръководител на световно известния Берлински център по ревматология и неврология.

Единственият проблем на всичко това е, че д-р Шнайдер не съществува, Берлинския център по ревматология и неврология не съществува, Българския център по ревматология не съществува, а използваната снимка на мнимия доктор е на Павел Астахов - известен руски държавник, адвокат и бивш съветник и комисар по правата на детето в Русия, на който се дължи изключителни реформи по отношение на статута на малолетните в страната и техните права. 

Най-известната личност споделяща фалшивите имена е немския футболен мениджър Томас Шнайдер, но разбира се съществуват и лекари със същото име. Справка на TrafficNews показа двама - един лекар по вътрешни болести и работи в център в областта на гастроентерологията, хепатологията и инфекциологията, а другият е общопрактикуващ с насоки диетология и акупунктура. 

Цялата фейк медицинска пропаганда е подплатена от данни за това какво представляват различни ревматологични заболявания и как от години те са обединени в Германия и се лекуват само с горепосочения лесен микс от вещества, визирам рогата, отровите и мазнините. Използваните лъжливи имена на медицински институти, лекари и статистики, наред с редица фалшиви коментари от "доволни клиенти" създават всичко необходимо, за да се подмамят десетки. Така "социалното лекарство" е облечено в слава с много манипулация, престъпно използване на авторитети, самоличности и не на последно място чрез буквална потребителска измама. 

Контрол върху подобни методи в онлайн пространството все още няма, а примерите са многообразни и почти винаги стъпват върху разпространен проблем. Т.е. страданието и евентуалното му прекратяване се използват за монета на доверие, а финансовите резултати от престъпната дейност вероятно са повече от задоволителни. Липсва обаче информация кой разпространява продукта, затова вероятно наказани няма да има.