Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също като периодите "Как", "Защо" и "Къде". Например, първият период би могъл да се характеризира с въпроса "КАК да се нахраним?", вторият с въпроса "ЗАЩО се храним?", а третият с въпроса "КЪДЕ ще вечеряме? Гастрономите в Пловдив вече прескочиха първите два етапа, описани от великия Дъглас Адамс в „Пътеводител на галактическия стопаджия” и все по-често задават третия основен цивилизационен въпрос, а именно „Къде ще вечеряме?

Разбира се, този въпрос далеч не касае хората, които искат просто да се наядат или тези, за които добро ядене означава еднометров шашлик или порция с мръвки ала Фред Флинстоун. 

Преследвачите на кулинарни удоволствия не се интересуват от количеството, а само от качеството на приготвяната храна и й се наслаждават със страстта на ценители. По тази причина голяма част от ресторантите в Пловдив изобщо не влизат в списъка на гастро експертите.

За сметка на това обаче други са се превърнали в задължителна дестинация на почитатителите на добрата кухня. Имената на тези заведения са и отговорът на основния въпрос „Къде ще вечеряме”. Повечето от тях вече са издържали проверката на времето, а тези с по-кратка история правят всичко възможно, за да докажат на клиентите си, че не са сбъркали.

Хеброс

Ресторантът в едноименния бутиков хотел в Стария град е сред топ местата, препоръчвани от TripАdvisor. Фигурира в списъка на Wine Spectator с награда за винена си листа - три години и има награда за най- добър ресторант на списание „Бахкус”.  Собственикът Георги Тошев е изключително взискателен към храната, персонала и гостите, които посреща.

В концепцията си ресторантът залага на семпла и позната кухня, като сезонните свежи продукти са задължителни.  Ресторантът доставя основните продукти - месо, мляко, яйца, зеленчуци и плодове от регионални производители.
„Хеброс” притежава една от най- богатите винени листи в града, а възрожденската атмосфера на Стария град  превръща посещението там в истински ритуал.

Хемингуей

Изисканият ресторант в центъра на Пловдив тази година получи наградата на TripAdvisor събирайки най- много положителни отзиви от клиенти. Бохемския интериор, близостта му до Главната и в същото време леката му изолираност,  го правят предпочитано място както за туристи, така и за пловдивчаните, които  от години са наясно, че там не се правят никакви компромиси с качеството на храната. Менюто е не е излишно дълго, но за сметка на това е изключително прецизно. В ресторанта винаги има прясно изпечен хляб, вкусна скара и няколко ястия, които сякаш са сготвени от любимата ти баба. Наред с това собствениците Иво Проданов и Станислав Сираков поддържат изключителна винена селекция, като в ресторанта работи и винен магазин.

Атмосферата в заведението създава усещане едновременно за парижко бистро и библиотека в имение. Тъй като собствениците са ценители на изкуството, в ресторанта има платна на известни пловдивски художници като Димитър Киров и Енчо Пиронков.  

Мемори

Вторият ресторант на собствениците на „Хемингуей”  -  „Мемори” също е сред любимите места на чревоугодниците. Локацията му отново е подбрана внимателно – комуникативно и в същото време тихо и уютно място. Голямата и сенчеста градина допълва екстрите.

Интериорът е изключително бохемски, а вечер гостите на заведението наред с отбраните вина и ястия, се наслаждават на изпъления на живо на джаз и соул. Менюто тук е средиземноморско, като сериозно внимание е отделено на рибата и морските дарове.  Хлябът с розмарин, който се приготвя на място може да наруши диетата и на най- изисканата дама, но пък  кухнята на „Мемори” е изключително балансирана и здравословна.

Там  редовно организират специални винени вечери, на които производители представят своите изби.

 

Сол и пипер

Това е ресторантът, който от няколко години е сред предпочитаните гастродестинации под тепетата. Там всеки обед и вечер общество от ценители на вкусната храна си дава среща. Начело на ресторанта е един от най- известните готвачи в България – Николай Боруков,  за когото добрата кухня се е превърнала в религия.
„Сол и пипер” също е в сърцето на града, в бизнесцентъра на площад „Съединение”. Ресторантът е на две нива, които оптически са разделени от аквариуми , в които плуват риби и омари. Вторите не рядко се озовават в чинията на някой клиент. Стилът на ресторанта е рустик, като сандъчетата с розмарин, мащерка, босилек и чушлета, могат за миг да те накарат да повярваш , че си в някоя  тратория в Тоскана.

Въпреки, че клиентите следват шеф- готвача Боруков като децата – свирача от Хмелн, той никога не лежи на стари лаври и всеки месец в менюто се появяват нови предложения. Листът с ястия и тук не е безсмислено дълъг, но пък вниманието, с което се приготвя храната е огромно. Всъщност там рядко можеш да забележиш сервитьорът да отнася чиния с недоядено ястие. Което всъщност си е сериозен комплимент към готвачите.  

Кулинарните хрумки на Боруков са съобразени със сезона, тъй като в кухнята той предпочита да залага на сезонните плодове и зеленчуци, които са свежи и пресни. Доставя месото и сирената от малки ферми, като в менюто има и предложения за ястия с дивеч. Пастата и хлябът се приготвят на място, а ресторантът е едно от малкото места под тепетата където ще ти поднесат истински тартар.

Шеф Боруков обаче очевидно не се задоволява с постигнатото, тъй като според запознати скоро ще отвори втори ресторант. Избрал е емблематична сграда и нова концепция. Там той ще заложи на скарата, а ценителите на доброто BBQ ще бъдат приятно изненадани.

АмстердамЪ

Основните на къщата, в която се намира ресторант  "АмстердамЪ" са положени в далечната 1927 година. Той се намира близо до Джумая Джамия и отскоро е в новата пешеходна зона. Това обаче по никакъв начин не се отразява на потока от клиенти, тъй като там никой не отива , за да видят новата му кола. Целта е съвсем друга и тя е различната храна.

Елегантна атмосфера е носи духа на прочутата европейска столица, на която е кръстен ресторантът. Менюто не е претенциозно, но за сметка на това е доста интересно. Запазена марка са ястията с горски подправки, а понякога клиентите се натъкват на екзотични предложения като опашка от крокодил, стек от бизон или антилопа на плоча. Но основното меню е ориентирано към средиземноморската кухня.   

 "АмстердамЪ" има енотека  със специално подбрани вина. Залите са изключително уютни и в тях можеш да вечеряш с компания или пък да се усамотиш с любим човек.

Ресторантът, който е собственост на пловдивския адвокат Иван Нанев и съдружници, е сред любимите на местната бохема. Там често се организират винени вечери.

Филипополис

На вратата на този ресторант, който се намира в началото на ул. „Съборна”, която води към сърцето на Стария град, често може да се види табела „Частно събитие”. Ако прекарате известно време на отсрещния тротоар и запасите в с търпение не се изчерпят, вие можете да се видите как от портата от ковано желязо излиза държавен глава, известен актьор или прочут художник.

Възрожденската къща, която е собственост на бизнесмена Стефан Малецов и съпругата му Теодора, отдавна се е превърнала в предпочитано място, в което градската управа води прочутите гости, които посещават Пловдив. И причината за това далеч не е само атрактивното място на ресторанта- красивата тераса на „Филипополис” е надвесена над Тунела и от там се разкрива гледка към Северната част на града и река Марица. Къщата на Хаджи Алеко, където се помещава арт - комплексът, със своята оригинална архитектура е сред най-ценните възрожденски паметници в резервата Старинен Пловдив. Ресторантът е запазил вида си на виенски салон от  30-те години на миналия век, а стените са богато украсени с платна на известни пловдивски художници, тъй като втория етаж се намира и една от най- посещаваните галерии в Пловдив.  Според ценителите, които често посещават този ресторант, някои ястия също са шедьоври.

Буено

От самото си създаване, ресторант „Буено” , влезе в полезрението на чревоугодниците. След като смени няколко собственици, сега той е в ръцете на шеф готвачът Слави Колибаров. Преди година и половина той напуска София и заедно със съпругата си Милена решават да рискуват, отваряйки собствено заведение.

Макар, че „Буено” е далеч от туристическия поток, той привлича доста ценители от всички квартали на Пловдив. В по-далечен план, може да се окаже, че Колибаров е направил доста далновиден избор, тъй като районът около Полиграфия, където се намира заведението, се развива с бурни темпове.

Шеф Колибаров гледа на приготвянето на храна като на изкуство, затова и смята, че тя трябва да бъде изключително важна част от концепцията за Пловдив – Европейска столица на куултурата. Разбира се, той няма никакво намерение да чака до 2019 година и се опитва да налага европейски стандарти както в собствената си кухня, така и сред клиентите. 
Признава, че е имал смущаващо начало тъй като се е сблъскал с традиционния вкус на клиентите, но в последствие любопитството е надделяло и новите предложения се приемат с ентусиазъм от вече редовните посетители.

В „Буено” можеш да опиташ както родопски пататник, така и виенски шницел или миди Сен Жак.  Автор на изключително успешната серия десерти е Милена Колибарова, която е сомелиер и прави подбора на вината, които предлага ресторантът. В „Буено” някои от ястията се приготвят и по технологията "су вид", която от няколко години бавно си проправя път в България. 

 ПРЕТЕНДЕНТИ

Още няколко новооткрити ресторанта в Пловдив в края на миналата година направиха силен старт и определено привлякоха вниманието на публиката. Според кулинарните експерти обаче заведението трябва да запази добрата кухня, концепцията, духа и хигиената без промяна първите две години, за да  за да се нареди сред ресторантите с традиция. Ето и четиримата претенденти, които са сериозна конкуренция на „великолепната седморка”.

Raffy – Bar & Gelatо

За по-малко от година – Raffy – Bar & Gelatо се превърна в абсолютен фаворит сред пловдивчани, които искат да посетят добър ресторант в сърцето на града. Независимо дали искате да пиете кафе с уникалния сладолед, който предлагат, или да похапнете качествена кухня, от Raffy – Bar & Gelatо държат единствено да сте доволни.

Уютната и стилна обстановка, обилните и вкусни порции, добрата музика, приятелското обслужване и достъпните цени станаха запазена марка на марката Raffy, a всеки пловдивчанин или гост на града се убеждава това само след първото посещение.

Розмарин

Остерия Розмарин бе предизвикателството, което италианският готвач Джузепе, предприе преди година, след като напусна тратория „Джузепе Верди” до новотела. Той отвори собствен ресторант на „Пещерско шосе”, който  бързо се превърна в хит сред почитателите на италианската кухня. Стилен, изчистен интериор, безукорна чистота и усмихнати сервитьори. Това са екстрите към домашната паста, която Джузепе приготвя на място.

Остерията вече е сред препоръчваните от TripAdvisor, като всички клиенти дават най- висока оценка на храната и обслужването.

Ла пети Париж

В челните места на класацията на TriAdvisor e и новият „Ла пети Париж”. Голямата Айфелова кула на входа на „Малкия Париж” е доста директна препратка към световната столица на кулинарията, но за сметка на това върши работа като декор за селфитата, които клиентите си правят пред заведението. Ресторантът работи от 8-9 месеца, но кухнята вече има доста почитатели. Шеф- готвачите Иван Чуков и Марин Томов предлагат както френска, така й италианска кухня. Сериозно място в менюто е отделено и на рибата и морските дарове.

Ла Веранда

„Ла веранда”, която е собственост на милионер от бившите съветски републики, бе открита със замах, който малко собственици в града могат да си позволят. Ресторантът заложи на морската храна и деликатеси, целейки се в най- високия клас клиенти. Главният готвач, както и част от персонала, бяха „внесени” от луксозен московски ресторант.  Дали тази политика ще проработи в Пловдив предстои да разберем.

Паваж

Малкото ресторантче в квартал „Капана” работи само от година, но за него вече има 7 страници препоръки в TripАdvisor, а в момента излиза като №2 в препоръчваните от гайда ресторанти, веднага след „Хемингуей”. „В менюто има само дузина ястия, но всяко от тях е изключително вкусно. Домашно приготвена храна, чудесна атмосфера, изчистен дизайн, прекрасно обслужване. Препоръчва!”.  Така звучат ревютата, написани от чужденците , посетили „Паваж”.

За по-малко от месец наглед непретенциозното на пръв поглед ресторантче успя да привлече сериозна клиентела и без резервация там човек трудно може да получи вечеря. За сметка на това пък , ако се събуди по- рано спокойно може да получи закуска под формата на пържени филийки с домашно сладко или бухти.

В „Паваж” клиентът няма особено голям избор, но така или иначе каквото и да предпочете , няма да си тръгне разочарован.  За всеки има по нещо – както за почитателите на месните гозби, така и за вегетарианците. В Капана така или иначе времето забавя ход, затова и тук можеш да видиш хора, които обядват в 16 часа, а също така и такива които вечерят в 18.

Но както казва великият Тери Прачет : „Времето е химера. А времето за обяд още по-голяма!”

Снимки TripAdvisor

TrafficNews.bg