Н. Пр. Мариета Хордан, посланик на Куба, избра именно града под тепетата, за да отбележи идването на пролетта. Тя присъства на изискана кубинска вечер, организирана от Gentlemen's Club Philippopolis в петзвезден пловдивски хотел. Посланичката беше удостоена с почетната грамота на клуба и сподели, че е наистина развълнувана от възможността да представлява страната си на такова събитие и сред подбрани гости-приятели на Куба.

„В България е широко разпространено чувството на приятелство и симпатия към Куба, изграждано в продължение на десетилетия обща работа, братство и сътрудничество. Това чувство е реципрочно и в Куба спрямо България. Усещаме го в ежедневната си работа и в отношенията си с българския народ, с българите, които посещават Куба като туристи и се връщат въодушевени, а също и с българите, които някога са работили или учили в страната ни и я смятат също и за своя, обичат да се събират и да си спомнят с вълнение за онези години“, каза г-жа Хордан.

Автентичната музика от карибския регион, танци и традиционна кухня предразполагаха гостите да се насладят и на още кубински приключения – отпиването на традиционен кубински ром, както и завладяващ аромат на кубински пури.

За музикалната програма организаторите бяха подсигурили кубинската певица Долорес Естрада, заедно със салса танцьорки от „Марипоса“, както и DJ Aldo Oliveros със специално подбрани изпълнения за изисканата вечер. В темпераментните танци се включи и Мариета Хордан, заедно с няколко от гостите, която показаха завидни умения, както и че кубинската култура и душевност не са много далечни от нашите.

Менюто от автентични кубински ястия и вкусове впечатли гостите - бизнесмени, общественици и политици. Гост беше и доайенът на пурите в България Йордан Стойчев. Събитието беше уважено и от единственият българин, производител на пури, също базиран в Карибския басейн.

„Идеята беше да преживеем идеалната кубинска вечер: кубинска музика на живо, кубинска салса, традиционна вечеря и, разбира се, няма как без емблематичните пури и ром!“, сподели пред TrafficNews.bg Красимир Джамбазов от Gentlemen's Club Philippopolis.