Виолета Чалъкова каца на летището в Хавана 48 часа след като Фидел Кастро предаде Богу дух. Тя и още девет български хубавици, влюбени в кубинската музика, попадат на острова насред националния траур в памет на споминалия се на 25 ноември вожд на революцията, съобщава PlovdivTime.bg

Столицата на Куба е неузнаваема. Обичайно на всяка крачка в Хавана хората свирят, танцуват и се веселят. „Заради смъртта на Фидел танците бяха забранени. Една седмица никъде не чухме да свири музика. Трагични дни за кубинците, които живеят чрез музиката и танца“, разказва Виолета - една от най-горещите танцьорки на салса и създателка на танцов клуб „Марипоса“ в Пловдив.

Българските танцьорки са начертали маршрута на триседмичната си ваканция на острова преди година. Копнеели са още от летището да се втурнат в ритъма на салсата, да се впуснат във безкрайни фиести и да вземат уроци по кубински танци от най-прочутите местни светила. Освен забраната на танците, в Куба ги очаква и друга изненада – траурното шествие, носещо урната с праха на Кастро, минава по техния път на изток – от Хавана до Сантяго де Куба.

„Ние пътувахме преди процесията с тленните му останки. Видяхме как цели градове излизат на улицата му отдадат почит и да го изпроводят в последния му път.   Хората се нареждаха в редичка край шосето, палеха свещи и оставяха цветя. Най-отпред бяха децата с червените връзки, подобни на някогашните пионерчета у нас“, допълва тя.

Българките отсядат в Сантяго, недалеч от площада, където се проведе големият скръбен митинг в памет на Ел Команданте, в който участваха и президентите на Боливия – Ево Моралес, Венесуела – Николас Мадуро, Еквадор – Рафаел Кореа, Никарагуа – Даниел Ортега, а също и бившите държавни глави на Бразилия Инасио Лула да Силва и Дилма Русеф. „Искахме да отидем на митинга, но беше невъзможно. Имаше адски много кубинци, а също и хора, дошли от цял свят. Гледахме го по телевизията, навсякъде само за това се говореше“, отбелязва Виолета.

Какво казва още Виолета и още СНИМКИ на нея и нейните приятелки в Куба - вижте в PlovdivTime.bg 

Българската група на плажа

 

TrafficNews.bg