Вече трета година те са най-интересния и обаятелен тандем в автомобилния спорт у нас. От броени дни Костадин Щерев и Ани Папазова вече официално са двойка и в живота, след като сключиха граждански брат на пищно тържество във Виенския павилион в Панаира. Той е многократен шампион в пистовия и планинския шампионат на България, тя е неговата навигаторка зад волана. Още в първия си съвместен сезон през 2016 година двамата станаха шампиони на рали спринт, а след медения си месец, който предстои, са си поставили амбициозната задача да карат на най-известното автомобилно състезание у нас – рали България през ноември.

Всъщност Костадин и Ани се познават доста отдавна, но не са си и помисляли, че между тях може да припламне искрата на любовта, събрала ги заедно и зад волана по високоскоростните трасета на България. Запознава ги братът на пилота – Стоян, още преди 10 години. От малко повече от 3 години са двойка, а от 2016 година жънат победи по пистите като тандем. Животът е странен, понякога се случват неща, които не очакваш. Бяхме познати и никога не съм предполагал, че нещата ще стигнат дотук, разказва Костадин. Когато го видях за пръв път попитах брат му, който ни запозна: Каква е тая откачалка? Не съм и мислила, че мога да имам за приятел такъв човек, камо ли нещо повече, допълва Ани. Може би затова нещата станаха толкова бавно. Все пак Коцето ме спечели с това, че е интересен и различен, което ми допадна. Харесва ми, че е много откровен с мен. От началото сме се разбрали да си казваме истината, каквато и да е тя, вместо да се лъжем, за да се почувства другият по-добре за момента. Има и неща в него, които търпят подобрение, но засега не се оплаквам, смее се тя.

Иначе доверието помежду им зад волана е огромно. През ум не ми е минавало, че може да стане беля, казва Ани. Тя ме подкрепя във всичко, добрият човек си личи отдалеч. Рядко се намират момичета като нея. Никога не сме имали спорове – нито по време на състезания, нито в живота. Откакто сме заедно не помня някога да сме се скарали, лаконичен е пилотът.

В спорта нещата също потръгват случайно. Коцето предлага на половинката си да се пробват като тандем и първият им опит е като откриваща кола на рали във Видин в края на 2015 година. Разбира се – след необходимите тренировки, включително на сняг и лед. На Ани й харесва и през 2016 година двамата участват в шампионата на рали спринт – умален вариант на ралито със скъсена дистанция до 100 километра, което се провежда в един ден и разходите са много по-малки.

В едно от състезанията имат проблеми с хидравликата и се обръщат през таван на един десен завой. Ани излиза напълно невредима, Костадин се разминава с лека травма във врата. Преднината им обаче е достатъчно голяма и те грабват шампионската титла като състезатели на казанлъшкия клуб Ефко Рейсинг.

Не слизам от колата, но никога не съм имала нещо с автомобилния спорт преди. Като се качих в субаруто и чух рева на турбината, ме достраша, казва Ани. Костадин е инициаторът на тандема – навиваше ме малко по-малко, лека полека, хайде сега тук едно завойче да пробваме. Но пък и не съм се съпротивлявала особено, харесва ми, дори не ми се иска състезанията да свършват толкова бързо. След преобръщането във Видин малко се стреснах, но сега отново съм готова, допълва тя. Предстои им рали България с нов автомобил Субару, който е яздил в световния рали шампионат и двамата официално ще представят преди надпреварата. Имаме отбора, имаме трофеите, имаме екипажа, имаме автомобила, но имаме нужда и от рекламодатели, които да видят положителното в нас и да ни помогнат, защото това е скъп спорт, призовава Костадин Щерев.

Иначе успоредно със състезателната си дейност той продължава да се занимава със семейния автосервиз „Мепекс“ и помага на водачи на МПС да подобряват уменията си в шофирането. Ани пък си има хоби, което е превърнала в бизнес – развъдник за кученца померани. Животът им изглежда като една приказка на висока скорост, а следващата им важна стъпка е да имат наследник. Твърди са в намерението си да не го отлагат.

Снимки от Борислав Чепишев