Ремонтът на бул. "Марица", който се извършва в момента, е съпроводен с безмилостна сеч на дървета, които се намираха по тротоара от южната страна на улицата. 

Пловдивчанката Здравка Андреева, която живее на булеварда, написа тъжен и изпълнен с безсилие пост във фейсбук.

Днес ми е тъжно ..за Гърция, която много харесвам и за дървото, което беше пред блока ни..Цяла сутрин се реже..Защо, бе, идиоти? Като тъпото кръгово, което пак някой идиот беше проектирал и когато го пуснаха, се оказа, че авобусите не могат да минат, та се наложи с една педя да се увеличи, защото някой умник не си е свършил работата..Няма го дървото ми, здраво е, какво им пречи? Тъпа държава! А в Япония снимах дървета с бинт!! За какво говорим?
КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА БЕЗ ДЪРВЕТА! Всичките ще ги махнат, а аз наивната мислех, че ще е само едно.....защото пречат на тротоара и ремонта на булеварда...тъга

Думите и оприщиха порой от възмутени коментари в социалната мрежа. 

Дали изобщо останаха ЧОВЕЦИ на планетата?! Човешкият живот се обезцени, обезсмисли-злобеем, завиждаме, убиваме, самоубиваме се...Все по-често посягаме към животинския и растителния свят..
Не човеци, мислим се за Богове, за вечни! А се сърдим на Бог за адските жеги, проливните дъждове, земетресенията, наводненията...И само защото Той е милостив и дълготърпелив, все още сме тук! До кога ли?!

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обясни, че премахването на растителността е част от проекта за ремонт на бул. "Марица", който е съгласуван и приет от общината. Причината за това е,  че под дърветата се намира част от подземната комуникация , а другата причина да габаритите на тротоара. Предвижда се компенсаторно залесяване през есента. 

"Предстои и изграждането на линеен парк от бул. "Източен" до "Цар Борис Трети", в който ще има различни дървесни видове, детски катерушки, кучешка площадка и др. " коментира Георги Стаменов. 

По проект трябвада бъдат премахнати 20 дървета.