40-годишната Ребека Ли е записвала на видео своите занятия по йога и е имала 26 000 последователи в социалните мрежи, когато повредила кръвоносен съд на врата си. Тя си причинила травмата, докато стояла в поза надолу с главата, а след нея последвал инсулт.

Ребека изпълнявала интензивно упражнение – по време на стойка на глава, тя си изпънала шията, прехвърлила бедрата си назад и огънала долната част на гърба си. Струвало й се, че се е справила с успешно със задачата. Но когато се изправила на крака, зрението й се замъглило, а периферната картинка изчезнала. Лявата й ръка увиснала и тя вече не можела да я контролира, когато се опитала да си върже косата.

Последвали силно главоболие и слабост. Едва след два дни Ребека се обърнала към лекари и с ужас разбрала, че е преживяла инсулт и била на ръба на втори. Както поясни докторът, по време на стойката жената си разкъсала сънната артерия – един от главните кръвоносни съдове, снабдяващи мозъка с кръв.

„След десетилетия съсредоточена работа и правилна диета, водене на максимално здравословен начин на живот, ми се струва, че този удар е абсолютно несправедлив“, - разказва Ребека.

Въпреки тежкото възстановяване (едва след шест седмици на лечение, тя успяла едва да стане от леглото), жената се върнала към здравословните практики.

Сега тя тренира не повече от час на ден. Ребека се върнала към простите упражнения и пози, които са най-безопасни за нея. Заради травмата тя не може да говори повече от няколко минути и продължава да се мъчи от главоболие и момента загуба на паметта. Самата пациентка смята, предава Daily Mail, че е успяла да възстанови силите си на 75%.

 Превод и редакция: Trafficnews.bg