Пътничка сериозно забави полет на Pakistan International Airlines от Манчестър миналата седмица, след като обърка вратата на аварийния изход с тази на тоалетната.

Самолетът бил на пистата на международното летище в Манчестър, преди да отпътува за Исламабад, когато пътничката погрешно отваря аварийния изход, активирайки аварийния улей, заявява говорител на авиокомпанията. Полетът е отложен със седем часа, посочва T+L.

Всички пътници и техният багаж са свалени от самолета, съгласно стандартната процедура за безопасност. По време на разследване след инцидента, пътничката казва на полицията, че смятала, че аварийният изход е вратата на тоалетната. Вратата обаче била активирана, което означава, че веднага щом жената я е отворила, аварийният улей се е надул.

Самолетът трябвало да излети в 21:20 часа вечерта на 7 юни, но това не се случва до 5 часа сутринта. В крайна сметка, той се издига в небето с 38 по-малко пътници, които доброволно са хванали по-късен полет. 

Няколко други полета на летище Манчестър също са забавени поради инцидента, според Evening Standard, цитиран от profit.bg. Всяко надуване на авариен улей струва на авиокомпаниите хиляди долари. Между 6000 и 30 000 долара отиват за преопаковане и поправяне на улея, след като е активиран.

За щастие е физически невъзможно да се отвори авариен изход по време на полет. Това не означава обаче, че пътниците не се опитват. През април клиент на EasyJet се опита да отвори аварийния изход по време на полет от Лондон до Пиза. Ситуацията не свърши добре.