Насипният сладолед, който се продава в столицата е пълен с еширихия коли. От 11 направени проби в 4 от тях е открита опасната бактерия. Това съобщи за clinica.bg д-р Сергей Иванов, който по поръчка на "Активни потребители" прави лабораторния анализ.

В разгара на лятото от неправителствената организация решават да проверят какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито по централните софийски улици. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бързия начин пробата бива поставена в стерилен контейнер и заминава в лабораторията за анализ на храните.

Там се изпитва по два показателя за коли форми и еширихия коли. Едната бактерия е общ индикатор за хигиена, а другата е индикатор за фекално замърсяване. Оказва се, че в 8 от 11 от взетите проби има наличие на коли форми. А в 4 от тях има наличие на ешерихия коли. Това е доста странно, защото и двете бактерии не би трябвало да оцелеят при замразен продукт като сладоледа, уточнява д-р Иванов.

По думите му в две трети има замърсяване, на продукта, а една трета е напълно негоден за консумация. Според медика замърсяването се е получило от неправилна продажба. Бактериологичната бомба е бурканчето с вода, в която продавачите поставят лъжицата, след загребване от различните видове сладолед.

„Този замразен продукт, съдържа много мазнини, много протеини и много захари, а те са полепнали по лъжицата. Това е среда, която е перфектна да се развият бактериите, особено когато температурата навън е 30 градуса. Тогава само за половин час водата с лъжицата става бактериален инкубатор, от който заразата плъзва върху всички видове сладоледа", уточнява д-р Иванов.

За това е много важно загребването на сладоледа да не се извършва с една лъжица, която стои извън хладилната витрина. За да се спазят хигиенните изисквания във всеки съд със сладолед трябва да има лъжица, която да не излиза навън. Ешерихия коли може да причини много неприятности, от разстройство до менингит и енцефалит, предупреди медикът.

В зависимост от това какви гени носи съответния щам на бактерията тя може да бъде особено опасна, дори смъртоносна, уточнява д-р Иванов. И дава пример как преди 8 години в Германия заразени кълнове с еширихия коли за разболели 4 хиляди души, като над 50 от тях починали.