Лятото върви към своя залез, а с приближаването на есенните месеци търговците се ориентират към усилена промоционална кампания. Потребителите са щурмувани от атрактивни предложения на разпродажби, чиито финансови условия са умело предрешени като безценица.

Освен дрехи и летни пособия, септември е и месец на бизнеса с ученически стоки. Техниката пък винаги е на мода и трайно присъства в промоционалните бюлетини.

Агитацията на потенциални клиенти се развихря както по витрините на магазините, така и в онлайн пространството, където изкусителни надписи със задраскани двойни цени изкушават дори най-пестеливите. Проблемът с промоциите обаче се заключва във факта, че цените, описани като намаления, често се явяват дори по-високи от реалната стойност на продукта и от регулярната му продажна цена.

Така често се оказва, че вместо да спестите големи суми от семейния и личния бюджет, вие разходвате даже повече от обикновено. Първо, защото купувате повече артикули, когато са „промоционални“. И второ, защото част от тях струват колкото са си стрували винаги или пък са намалени с много по-нисък процент от представения в офертата, а понякога даже са оскъпени.

На подобен случай се натъкна репортер на TrafficNews.bg. В сайт на един от големите интернет търговци се появи „оферта“ за сешоар, който според представената информация е струвал 255,85 лв. Трицифрената сума обаче е задраскана, а под нея е записана намалената цена - 84,99 лв. В добавка с представените цифри е подчертано, че офертата "спестява 66%" на потребителя.

Бърза справка показва, че същият сешоар се продава на цени от 71 до 91 лева в други сайтове на онлайн търговци, без "шокиращото" намаление.

Дали практиката може да бъде класифицирана като нелоялна и заблуждаваща потребителите? Екипът ни веднага подаде сигнал към Комисия защита на потребителите и очаква становище по тези въпроси. Очаквайте позицията им!

Ако и вие се натъкнете на подобна „оферта“, сигнализирайте КЗП или изпратете сигнал на редакторската ни поща: redaktor@trafficnews.bg

Снимка на офертата за "намаления с 66%" сешоар в онлайн магазина:

Снимка на оферта за същия сешоар от друг онлайн търговец без намаление: